ENCOUNTERS BETWEEN ART AND SCIENCE

#1 Hans Clevers meets Ramsey Nasr

‘How does our society benefit from this?’ is a question that artists and scientists are often confronted with these days. In the course of centuries, artists and scientists have been gaining an ever-growing position of autonomy, yet we seem to have arrived at a turning point. Scientists are now expected to focus their attention on matters relevant to our modern society and artists are expected to show in what way their works of art matter to society and its current challenges. Another striking development is that the arts and sciences are more often seeking ways in which to collaborate.

The purpose of these encounters is that prominent artists and scientists enter into a dialogue with each other, discussing questions such as ‘what is the relation between art and science?’, ‘what is their relevance to society?’, ‘what drives artists and scientists to do their work and what is the role of creativity?’, ‘what is the importance of room for failure?’, ‘what is the value of fundamental research and autonomous art?’ and ‘what is the current situation regarding artistic freedom and freedom in science?’.

These and other questions guide this series of meetings, in which we reflect on the societal role of both worlds and on their mutual relationship. Led by Andrea van Pol six discussions will take place between renowned artists and scientists.

Programme

Tuesday 04 April: Hans Clevers meets Ramsey Nasr,
Tuesday 28 April: Maarten Jansen meets Hans van Houwelingen,
Tuesday 12 May: Frans-Willem Korsten meets Barbara Visser,
Tuesday 26 May: Carel Stolker meets Johan Simons,
Tuesday 09 June: Marileen Dogterom meets Francine Houben,
Tuesday 23 June: Bas Haring meets Colin Benders (Kyteman).

Location: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag

more information: www.studiumgenerale.leidenuniv.nl

ONTMOETINGEN TUSSEN KUNST & WETENSCHAP #1: Hans Clevers ontmoet Ramsey Nasr from West Den Haag on Vimeo.
ONTMOETINGEN TUSSEN KUNST & WETENSCHAP #2: Maarten Jansen ontmoet Hans van Houwelingen from West Den Haag on Vimeo.
ONTMOETINGEN TUSSEN KUNST & WETENSCHAP #3: Frans-Willem Korsten ontmoet Barbara Visser from West Den Haag on Vimeo.
ONTMOETINGEN TUSSEN KUNST & WETENSCHAP #4: Carel Stolker ontmoet Johan Simons from West Den Haag on Vimeo.
ONTMOETINGEN TUSSEN KUNST & WETENSCHAP #5: Marileen Dogterom ontmoet Francine Houben from West Den Haag on Vimeo.
ONTMOETINGEN TUSSEN KUNST & WETENSCHAP #6: Bas Haring & Colin Benders (Kyteman) from West Den Haag on Vimeo.

Participants

Hans Clevers (1957) is geneticus en arts en is president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij is als hoogleraar immunologie verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij deed baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van darmkanker. Sinds 2002 is hij hoogleraar moleculaire genetica aan het UMC Utrecht.

Ramsey Nasr (1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 2009 werd hij voor vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Voor de bundel Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst, die inspeelt op de relatie tussen kunst en cultuur en de Nederlandse politiek, ontving hij de E. du Perronprijs 2011. In 2013 kreeg Nasr de Gouden Ganzenveer uitgereikt. Hij behoort tot de vaste spelerskern van Toneelgroep Amsterdam.

Maarten Jansen (1952) is hoogleraar Meso-Amerikaanse archeologie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij geniet internationale bekendheid als expert in precolumbiaans Meso-Amerika, een cultureel-historisch gebied dat zich uitstrekt van Noord-Mexico tot Nicaragua. Zijn onderzoeksgroep, waarin experts in verschillende disciplines (archeologie, taalkunde, geschiedenis en antropologie) nauw samenwerken, behoort tot de absolute wereldtop.

Hans van Houwelingen (1957) is een beeldend kunstenaar die controverse zoekt. Hij onderzoekt naar eigen zeggen de relatie tussen kunst, ideologie en politiek, en doet dat bij voorkeur door in te grijpen in de publieke ruimte. Van Houwelingen werd opgeleid aan de Academie Minerva en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In 1987 won hij de Prix de Rome.

Frans-Willem Korsten (1959) is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden (Literatuurwetenschappen) en als bijzonder hoogleraar Literatuur en Maatschappij aan de Erasmus Universiteit. Sinds 2013 is hij tevens lector aan de Willem De Kooning Academie. In zijn proefschrift gebruikte hij een nieuw soort retorische analyse, gebruik makend van narratologie en argumentatietheorie. Zijn grootste fascinatie is de verweving van esthetiek en politiek in verschillende soorten tekst.

Barbara Visser (1966) volgde de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk is onder andere opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, het Gemeentemuseum in Den Haag, het Frans Hals Museum in Haarlem en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De foto’s, video’s en installaties van Barbara Visser worden gekenmerkt door het ontregelen van verwachtingspatronen - soms heel direct, soms heel subtiel.

Carel Stolker (1954) is Rector Magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Stolker is hoogleraar privaatrecht en oud-decaan van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. In 1988 promoveerde hij op een rechtsvergelijkend proefschrift over medische aansprakelijkheid. Stolker is rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Haarlem en raadsheer-plaatsvervanger in het Hof ‘s-Hertogenbosch.

Johan Simons (1946) maakte naam als regisseur van Theatergroep Hollandia. Zijn baanbrekende locatievoorstellingen, waarmee hij de werkelijkheid direct in het theater wist te betrekken, hadden grote zeggingskracht. In 2010 werd hij intendant van de Münchner Kammerspiele, een van de meest prestigieuze Duitse toneelhuizen. Zijn voorstellingen, waarvoor hij zich steeds weet te omringen met een uitmuntend collectief aan acteurs, reizen met succes door Europa en daarbuiten.

Marileen Dogterom (1967) is voorzitter van de afdeling Bionanoscience aan de TU Delft en hoogleraar biofysica aan de Universiteit Leiden. Dogterom is wetenschappelijk koploper in de biofysica van het cytoskelet: de microbuisjes die biologische cellen hun karakteristieke vorm en functie geven. Ze beweegt zich in de voorhoede van de biomimetica en wordt alom gezien als expert in de celbiofysica.

Francine Houben (1955) is creatief directeur van architectenbureau Mecanoo. Houben heeft een breed oeuvre, variërend van theaters, musea en bibliotheken tot woonwijken en parken. In Birmingham staat de door haar ontworpen grootste bibliotheek van Europa. Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan Harvard University. Ze was directeur/curator van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Bas Haring (1968) is bijzonder hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. Zijn leerstoel heeft als doel de wetenschap toegankelijker te maken voor het grote publiek. Haring is initiator van en verantwoordelijk voor het masterprogramma Media Technology, waarin informatica en kunsten samenwerken.

Colin Benders (1986), alias Kyteman, veroverde in 2009 alle grote Nederlandse festivalpodia met overrompelende optredens van zijn Kyteman’s Hiphop Orkest. Voor zijn debuutalbum The Hermit Sessions ontving Benders een Edison Award. Kyteman vindt succes geen maatstaf en sloeg een nieuwe weg in met zijn studio Kytopia in Utrecht: een vrijplaats voor creatieve kruisbestuiving en onverwachte muzikale dwarsverbanden. In 2010 ontving hij een Zilveren Harp, bestemd voor jonge artiesten die al een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek hebben geleverd en nog een grote toekomst voor zich hebben. Benders verkent steeds nieuwe grenzen en slaagt er al doende in een grote diversiteit aan mensen, waaronder veel jong talent, in beweging te brengen.

Andrea van Pol is redacteur en presentator. Sinds 2012 maakt zij met Roland Duong en Teun van de Keuken het VPRO-programma De slag om Nederland.

PRACTICAL INFORMATION

DATES

The six encounters take place on the following Tuesday evenings: 14 and 28 April, 12 and 26 May, 9 and 23 June

Location

Paard van Troje
Prinsegracht 12
2512 GA The Hague

TICKETS

Ticket: € 12,50 (€10,00+€2,50 servicekosten)
Passe partout: €62,50 (€60,00+€2,50 servicekosten)

Tickets kunnen online gekocht worden via de website van het Paard van Troje of aan de kassa van het Paard van Troje. Op vertoon van studentenpas of CJPkaart krijgt u €2,50 korting. Let op: je kunt alleen tickets met studenten- en CJP-korting kopen aan de dag- en avondkassa en dus niet via de website.

For youth younger than 27 there is a discount of €5 for this programme. Please fill in the following code when ordering your ticket: ‘STU-CJP’, and bring your ID when you attend the event.

Please note that the series is in Dutch.

PARTNERS

Dit programma is een samenwerking tussen Studium Generale Universiteit Leiden, de Hogeschool der Kunsten Den Haag (Lectoraat Kunst Theorie & Praktijk), de Academy of Creative and Performing Arts van de Universiteit Leiden, West Den Haag en het Paard van Troje. Tevens maakt deze activiteit deel uit van het programma van het 88e lustrum van de Universiteit Leiden.