Het lectoraat Kunst Theorie & Praktijk (KTP) van prof. dr. Janneke Wesseling is van start gegaan in februari 2007 aan de Hogeschool der Kunsten in Den Haag.
Coördinator: Emily Huurdeman

De Hogeschool der Kunsten bestaat uit de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en het Koninklijk Conservatorium (KC). Het lectoraat KTP functioneert aan de KABK. Het heeft tot taak het onderzoek in beeldende kunst en vormgeving te ontwikkelen en te verdiepen. Het stelt zich ten doel om de integratie van theorie- en praktijkonderwijs te bevorderen en om studenten en docenten te stimuleren tot het doen van onderzoek. Het lectoraat werkt nauw samen met de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden, waar het inhoudelijk en organisatorisch betrokken is bij PhDArts. Janneke Wesseling is tevens directeur van PhDArts.

Het lectoraat KTP houdt zich bezig met de vraag hoe praktijk en theorie in het kunstonderwijs met elkaar kunnen worden verbonden. Zo heeft het lectoraat het Art Research Programme opgezet, dat bestaat uit interdisciplinaire cursussen en dat onderzoek en kritische reflectie stimuleert. Onder voorzitterschap van de lector hebben theoriedocenten een nieuwe visie op het theorieonderwijs aan de kunstacademie ontwikkeld. Deze visie krijgt eveneens zijn neerslag in het praktijkonderwijs. Het lectoraat heeft een onderzoeksgroep waaraan docenten van de KABK zijn verbonden die zich concreet bezig houden met onderzoek in hun kunst- of ontwerppraktijk.
Ook organiseert het lectoraat samen met diverse partners symposia, workshops en lezingen.

Janneke Wesseling is hoogleraar in de Praktijk en Theorie van het Onderzoek in de Beeldende Kunsten, Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden. Ze is directeur van PhDArts, internationaal doctoraatsprogramma voor beeldende kunstenaars en vormgevers, aan de Academie der Kunsten (ACPA) van de Universiteit Leiden, en hoofd van het Lectoraat Kunst Theorie & Praktijk aan de Hogeschool der Kunsten in Den Haag.

In 2013 is Wesseling gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over hedendaagse kunst en receptie-esthetica, getiteld De volmaakte beschouwer: De ervaring van het kunstwerk en de actualiteit van de receptie-esthetica.

Wesseling schrijft als kunstcriticus voor NRC Handelsblad. Daarnaast publiceert zij regelmatig over hedendaagse kunst in tijdschriften en catalogi in binnen- en buitenland. Zij publiceerde ook een aantal onafhankelijke studies, waaronder:

  • De volmaakte beschouwer. De ervaring van het kunstwerk en de receptie-esthetica. Amsterdam: Valiz, 2015.
  • See it Again, Say it Again. The Artist as Researcher. Red. Janneke Wesseling. Amsterdam: Valiz, 2011.
  • Het museum dat niet bestond. Amsterdam: De Bezige Bij, 2004.
  • Schoonhoven, beeldend kunstenaar. Den Haag/Amsterdam: SDU Uitgevers/Openbaar Kunstbezit, 1990.

Emily Huurdeman is als coördinator verbonden aan het lectoraat Kunst Theorie & Praktijk. Daarnaast is ze kunstenaar en werkt ze als tutor voor de Master Kunsteducatie bij de Fontys Tilburg. Ze werkt ook als freelance manager voor kunst/onderzoek projecten en evenementen. Emily studeerde Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam en Education in Arts aan het Piet Zwart Instituut Rotterdam. Ze publiceerde in 2018 het artikel Essaying art, an unmethodological method for Artistic Research en presenteerde de lecture performance Essaying Art tijdens de 2018 SAR internationale conferentie Will Artistic Research Eat Itself?.