Arriva's 'groene' lijn 90

Vierdejaars studenten van de afdeling Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen zijn door Arriva Personenvervoer Nederland B.V. uitgenodigd om concepten, ontwerpen en detailleringen te maken voor één of meerdere bushaltes langs het traject van Arriva's Buslijn 90, de 'Groene' lijn 90 die Den Haag met Lisse verbindt.

Het onderzoek en ontwerpproces voor deze toegepaste opdracht wordt uitgevoerd in een studio onder leiding van docent Lada Hršak.

Over de opdracht

Een bushalte noem je kort ook wel halte. Het woord halte betekent daarentegen ook ‘stop’ of ‘pauze’. Het woord halteplaats heeft potentieel dus meer betekenis dan de functionele beschrijving van de bushalte. Een interessant vertrekpunt voor een mooi onderzoek!

Buslijn 90 doorkruist de westkust van Nederland. De route loopt langs een van de meest karakteristieke Nederlandse landschappen: van het Nationaal Park 'Hollands Duin' door kustduinen en de zandige tulpenvelden. De bushaltes verbinden de tussenliggende landschappen en bieden tevens een plaats van pauze of uitwisseling.

Naast het verzorgen van lokaal en recreatief verkeer heeft Arriva de ambitie om originele en 'duurzame' bushaltes te ontwikkelen. Deze haltes dragen bij aan de populariteit en leefbaarheid van de route, stimuleren lokale verbindingen en dragen bij aan de groei van innovatieve concepten, materialen en bouwmethodes.

De studenten worden tijdens deze ontwerpstudio uitgedaagd een halte en eventuele aanverwante producten te ontwerpen voor Arriva. Opdrachtgever Arriva streeft ernaar één van de ontwerpen eenmalig uit te voeren en te plaatsen langs de route van de Groene Lijn.

Het ontwerpproces

In de eerste fase richten de studenten zich op de ontwikkeling van een ontwerp en materiaalonderzoek. Zo volgen zij workshops over bouwmethoden van bestaande bushaltes, en doen onderzoek naar de mogelijkheden en grenzen van een mogelijke bouwconstructies voor de bushaltes.

Tijdens de tweede fase van het ontwerpproces ligt de focus bij de detaillering en materialisatie. Nu wordt ingezoomd op de eisen en wetgeving met betrekking tot de veiligheid en toegankelijkheid van de haltes. Dit gebeurt tegelijkertijd met de doorontwikkeling van de gekozen thema's die in het eerste deel van het project aan bod komen.

Ontwerpvoorstellen

Applied Assignment Arriva proposal by Ilya Doreanu and Philip Atanasov, IAFD IA4, 2020
Applied Assignment Arriva proposal by Ilya Doreanu and Philip Atanasov, IAFD IA4, 2020
Applied Assignment Arriva proposal by Kaja Hribšek, IAFD IA4, 2020
Applied Assignment Arriva proposal by Kaja Hribšek, IAFD IA4, 2020
Applied Assignment Arriva proposal by Bryan Arends, IAFD IA4, 2020
Applied Assignment Arriva proposal by Bryan Arends, IAFD IA4, 2020

Deelnemende studenten

Ebru Gunner
Ilya Dorenau
Filip Atanasoc
Bryan Arends
Kaja Hribšek
Courtney Reitz

Gastdocenten
Ernie Mellegers, Bert Lonsain

Project/studiobegeleider
Lada Hršak

Client
Arriva Personenvervoer Nederland B.V

Innovatie voor onderweg (OFN) heeft Arriva bij dit project van advies voorzien

OFN is met haar ruime ervaring, materiaalonafhankelijkheid en ongebonden positie in de markt een onmisbare partner van Arriva voor objectief advies, vanaf de ontwerpfase tot de uiteindelijke ingebruikname of oplevering van een object of project.

Projectdetails

Partner

Arriva Personenvervoer Nederland B.V.

Opdracht

Concepten, ontwerpen en detailleringen voor één of meerdere bushaltes langs het traject van Arriva's Buslijn 90

Jaar

2020-2021

Studies