Marieke Schoenmakers Director KABK
Marieke Schoenmakers

De wereld heeft creatieve denkers nodig die, vanuit hun verbeeldingskracht, bijdragen aan de ontwikkeling van kennis en innovatie.

De missie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) is om studenten op te leiden tot onafhankelijke en zelfbewuste kunstenaars en ontwerpers met een onderzoekende houding en unieke visuele en conceptuele vaardigheden. Onze afstudeerders zijn in staat om authentiek en diepgaand creatief werk te produceren dat bijdraagt aan de ontwikkeling van hun vakgebied en daarnaast een bijdrage levert aan de samenleving.

De KABK is in 1682 opgericht en is daarmee de oudste kunstacademie in Nederland en een van de oudste van Europa. Al die jaren hebben we mensen opgeleid die internationaal naam hebben gemaakt in de wereld van kunst en ontwerp. Deze indrukwekkende historie verliezen we nooit uit het oog, maar tegelijkertijd houden we onze blik op de toekomst gericht. We zijn er trots op dat we internationaal een belangrijke speler zijn, zoals blijkt uit ons opleidingsprogramma, onze docenten en studenten en onze samenwerking met relevante partners. De KABK biedt intensief, gestructureerd en kleinschalig onderwijs waarbij studenten beschikken over een aanzienlijke vrijheid om hun persoonlijke interesses en ambities vorm te geven.

De KABK vormt een gemeenschap waarin kennis en passie hand in hand gaan. Er is een School voor Jong Talent en diverse andere voortrajecten, er zijn zeven bachelor- en zeven masteropleidingen, een double degree traject en promotietrajecten in samenwerking met de Universiteit Leiden en er is een samenwerkingsverband met het Koninklijk Conservatorium. Met 18.000 vierkante meter lesruimte in het centrum van Den Haag bieden we onze 850 studenten uit meer dan 40 landen een inspirerende omgeving. We bieden onze studenten een breed aanbod aan faciliteiten en de modernste technologische hulpmiddelen zodat zij maximale ruimte hebben om hun creativiteit te ontwikkelen.

Door onze relaties met ervaren professionals en toonaangevende kunstenaars en ontwerpers en door onze samenwerkingsverbanden met bedrijven en culturele instellingen kunnen onze studenten verrijkende, praktijkgerichte ervaring opdoen en een solide kennisbasis opbouwen. We doen mee aan diverse internationale tentoonstellingen en evenementen en weten daarin het werk van onze studenten in de schijnwerpers te zetten. Een betere start in het beroepsveld kunnen ze zich niet wensen. We streven naar excellentie in elk aspect van het onderwijs.

Je bent van harte welkom op de KABK!

Marieke Schoenmakers
Directeur Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Voorzitter College van Bestuur Hogeschool der Kunsten Den Haag