Studieprofiel

Op de KABK zien we fotografie als een brede praktijk met oneindige mogelijkheden voor beeldvorming en betekenisgeving. Voor ons is fotografie een manier om de belangrijke verhalen van onze wereld te vertellen. Tijdens de vier jaar van je studie ontwikkel je je positie binnen de fotografiepraktijk, waarbij je je specifieke interesses en persoonlijke stem definieert.

Je begint met werken aan verschillende opdrachten voor de korte termijn en werkt toe naar autonome projecten voor de langere termijn. Je ontdekt en ontrafelt je ware interesses en de beste manieren om de verhalen te vertellen die je tijdens deze reis tegenkomt.

Later in het programma heb je meer onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid om een pad te kiezen tijdens de opleiding. Er wordt van je verwacht dat je daarin openstaat voor experimenteren, waarbij je je technieken, methodologieën en theoretisch begrip van overeenkomstige discoursen ontwikkelt. Er wordt ook van je verwacht dat je de relevantie van het werk formuleert in relatie tot de samenleving, tot de hedendaagse beeldcultuur en tot het werken in het veld naar een professionele praktijk. Tegen de tijd dat je afstudeert, heb je regie over je werk en herken je jouw publiek.

Studenten, docenten en de afdelingshoofden vertellen meer over deze opleiding in onderstaande video:

Specificaties

Graad

Bachelor of Arts

Opleidingsduur

4 jaar voltijd
4 jaar deeltijd

Studielast

Startmoment

september

Afdelingshoofden

Lotte Sprengers
John Fleetwood

Voertaal

Engels (Taaleisen)

Opleiding / CROHO

B Vormgeving / 39111

Waarom kiezen voor de Bachelor Fotografie aan de KABK

De afdeling BA Fotografie van de KABK is een dynamische afdeling die collega's uit veel verschillende fotografiepraktijken samenbrengt en je daardoor een groot netwerk van professionals biedt. We werken, onderwijzen en leren samen met onze studenten en onze gemeenschap. Gebaseerd op een gevestigde en erkende basis streven we ernaar om ons begrip van het vakgebied fotografie, in kennis en praktijk, te verdiepen, en de rol van onderwijs en fotografie in de samenleving te verkennen.

Als internationale instelling bespreken wij de geografische regio's van praktijken en waarderen we de intersectionele achtergrond van studenten. De afdeling legt een belangrijk accent op een leeromgeving met peer-groups, waar de diversiteit van de culturele achtergronden leidt tot het vinden van overeenkomsten en het waarderen van verschillen. Op deze manier wordt een veilige ruimte gecreëerd voor zowel individuele groei als het opbouwen van een zorggemeenschap.

Is deze studie voor jou?

Als BA Fotografiestudent ben je nieuwsgierig en reflecteer je kritisch op de sociale en politieke realiteit van onze tijd. Je vindt innovatieve manieren om in je praktijk hierop te reageren door middel van fotografie. Er wordt nadruk gelegd op proces en onderzoek, waardoor je wordt aangemoedigd om weloverwogen keuzes te maken, niet alleen over ‘wat’ en ‘hoe’ je wilt maken, maar ook over ‘waarom’.

Deeltijdopleiding

De onderwijsstructuur van de Bachelor Fotografie stelt ons in staat om de deeltijdvariant ook in vier jaar aan te bieden. De inhoud van de deeltijdopleiding (dt) is vergelijkbaar met die van de voltijdopleiding (vt) maar met een andere organisatiestructuur. Studielast en -intensiteit zijn vergelijkbaar, evenals het niveau van afstuderen.

Deeltijdlessen vinden plaats op twee dagen in de week. Aan het begin van elk jaar ontvang je een jaaroverzicht waarin extra data voor workshops en dergelijke die je moet vrijhouden. Sommige lessen worden gecombineerd met die van de voltijdopleiding. Er zijn één of twee project- of workshopweken per jaar. De deeltijdopleiding heeft minder lessen en vereist meer zelfstudie dan de voltijd variant.

Vanaf studiejaar 2024-25 worden de lessen van het deeltijdprogramma Fotografie op maandag en dinsdag aangeboden.

Meer inzichten in deze opleiding

Luister naar een gesprek met Ben en Téa, vierdejaars studenten Fotografie, waarin ze de mysteries van de afdeling Fotografie ontrafelen, ons door hun afstudeerprojecten leiden en ons kennis laten maken met verschillende opdrachten en lessen vanuit hun studieprogramma.

Graduation Catalogue Bachelor Photography
screenshot Graduation Catalogue