Studieprofiel afstudeerrichting Fotografie

Het medium fotografie verandert in een razendsnel tempo en overal waar verandering is, liggen kansen verscholen. Op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) vinden we het fascinerend om te zien op welke manieren dit medium allemaal kan worden ingezet, zoals in immersive, interactive of social media.

Studeren aan de KABK betekent dat je een eigen kijk op de wereld en het medium hebt, maar dat je ook open staat voor uitdagingen. De KABK helpt je om je eigen stem verder te ontwikkelen door middel van onderzoek en experiment. We leren je om je eigen weg te vinden. Als KABK alumni draag je bij aan het bepalen van de wereld van de fotografie van morgen.

De structuur op de KABK is als een omgekeerde trechter. In de eerste jaren werk je aan veel verschillende opdrachten die als doel hebben je de fundamentele theorieën, concepten en technische vaardigheden bij te brengen. In het tweede jaar van je studie kies je een specialisatie: Documentaire of Fictie. Na het tweede jaar werk je aan langetermijnprojecten die je zelf vormgeeft. Naast creatief te zijn op het gebied van het maken van werk, dagen we je ook uit om nieuwe verdienmodellen te bedenken, want een professionele fotograaf zijn betekent vandaag de dag meer dan alleen werk produceren.

Studenten, docenten en het afdelingshoofd vertellen er meer over deze opleiding in onderstaande video:

Specificaties

Graad

Bachelor of Arts

Opleidingsduur

4 jaar voltijd
4 jaar deeltijd

Studielast

Startmoment

september

Kosten

Afdelingshoofden

Lotte Sprengers
John Fleetwood

Voertaal

Engels (Taaleisen)

Opleiding / CROHO

B Vormgeving / 39111

Meer inzichten in deze opleiding

Luister naar een gesprek met Ben en Téa, vierdejaars studenten Fotografie, waarin ze de mysteries van de afdeling Fotografie ontrafelen, ons door hun afstudeerprojecten leiden en ons kennis laten maken met verschillende opdrachten en lessen vanuit hun studieprogramma.

screenshot Graduation Catalogue Bachelor Photography
screenshot Graduation Catalogue

Professioneel perspectief

Ons doel is om je te leren een onafhankelijke denker te zijn die visuele projecten maakt. Studeren aan de KABK helpt je om de professional van morgen in een internationale context te worden. Alumni beschrijven hun studie aan de KABK als een intense maar waardevolle ervaring.

Het hedendaagse werkveld van de professionele fotografie vormt het startpunt voor het totale studietraject. Ons internationale team van docenten weerspiegelt de diversiteit van de fotografie van vandaag. Het zijn allemaal praktiserende fotografen die in verschillende gebieden werken - van beeldende kunst tot documentaire en van redactioneel tot mode. We leren je een onderscheidende fotograaf en echte auteur van je werk te worden. Onderzoek is de basis van elk project. Er ligt een sterke nadruk op de betrokkenheid van het publiek en op ondernemersvaardigheden; je communiceert je werk op verschillende platforms. Als KABK alumni weet je hoe je verbinding kunt maken met het professionele veld en hoe je jouw eigen fotografiepraktijk kunt bouwen, onderhouden en ontwikkelen.