To Research or Not To Research in the Post-disciplinary Academy?

11 oktober 2021

De Interdisciplinaire Onderzoeksgroep ACPA/KABK/KC geeft op zaterdag 16 oktober een performatieve lezing tijdens het congres ‘X-Disciplinarity in Artistic Research and Related Matters’, georganiseerd door de Vilnius Academie van de Beeldende Kunsten in Litouwen.

KABK studenten en medewerkers zijn welkom om zich tot en met 13 oktober te registreren om deel te nemen aan (gedeeltes van) de online conferentie via Zoom.

X-Disciplinarity in Artistic Research and Related Matters

Oktober 14-17, 2021
Vilnius Academy of Arts, Lithuania

Register

Meer dan 70 kunstenaars en onderzoekers zullen fysiek en online deelnemen aan het vierdaagse evenement om te discussiëren over To Research or Not To Research in the Post-disciplinary Academy?, waarbij vragen aan de orde zullen komen over artistiek onderzoek, de aard van de relatie met de academische wereld en met de artistieke praktijk, de cultuursector en de kunstwereld.

De Interdisciplinaire Onderzoeksgroep (IRG), bestaande uit vier onderzoekers Jed Wentz (ACPA), Thalia Hoffman (ACPA), Lyndsey Housden (KABK) en Justin Bennett (KC), zal op zaterdag 16 oktober om 10.45 AMS CEST / 11.45 Vilnius EEST een 15' hybride performatieve lezing geven, getiteld 'De Stem; tussen Lichaam en Verbeelding'.

Visualisatie van het verband tussen retoriek en muziek.
Visualisatie van het verband tussen retoriek en muziek. Jed Wentz zal een deel van Steele's Hamlet Soliloquy uitvoeren. Beeld: video still, gerealiseerd door Panos Iliopoulos

Als springplank voor deze conferentie wordt het voorstel van Charles Esche gevolgd in Include Me Out: Helping Artists to Undo the Art World waarin Esche schrijft over ‘bepaalde educatieve grondbeginselen’ waaronder ‘anti-specialisatie, anti-isolement, anti-autonomie, en anti-hiërarchie’.[1]

[1] Esche, Charles. 'Include Me Out: Help Artists to Undo the Art World'. In Madoff, S. H. (2009). Art school: (propositions for the 21st century). Cambridge, Mass: MIT Press, p. 102-112.

Meer informatie over het congres en het programma kan hier worden gevonden.

Over de Interdisciplinaire Onderzoeksgroep (IRG)

De IRG is een eenjarig pilootproject geïnitieerd door de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) van de Universiteit Leiden, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en het Koninklijk Conservatorium (KC) in het kader van een nieuw platform voor onderzoekssamenwerking in en met de kunsten. Dit nieuwe onderzoeksplatform zal in de eerste helft van 2022 worden gelanceerd.