Expositie ‘I miss you, home’ toont schrijnende situatie rondom studentenhuisvesting

17 november 2021

Drie internationale fotografiestudenten van de KABK – Ben Maier, Dario di Paolantonio en Lina Selg – houden op 26 en 27 november tijdens het Haagse Studentenfestival een bijzondere gezamenlijke foto- en video-expositie rond het thema studentenhuisvesting en woningkraken. De expositie heeft als titel ‘I miss you, home’.

Podcast op Spotify

Meer weten over ‘I miss you, home’? In een podcast met derdejaars fotografiestudente Hanna Burgers vertellen Ben, Dario en Lina er meer over.

Ben Maier, Dario di Paolantonio en Lina Selg
Lina Selg, Dario di Paolantonio, Ben Maier - foto: Floris Meijer

Tijdens het Haagse Studentenfestival organiseren de onderwijsinstellingen in Den Haag allerlei activiteiten om nieuwe internationale studenten zich meer thuis te laten voelen in de stad. Onze academie doet daar ook aan mee.

Een van de dingen waar internationale studenten tegenaan lopen, is huisvesting. Den Haag heeft een woningtekort, waardoor het ook voor hen lastig is een woning te vinden. Sommigen rest zelfs niets anders dan een woning te kraken. Ben, Dario en Lina hebben dit schrijnende probleem treffend vastgelegd met hun camera. Hun werk laat van dichtbij het leven in de Haagse kraakgemeenschap zien. “De expositie is een beleefervaring waar bezoekers een idee kunnen krijgen van hoe het is om op een alternatieve manier te wonen”, aldus Ben.

Intieme foto’s

Ben, Dario en Lina volgen de kraakgemeenschap al langere tijd. “We staan erg dicht op deze gemeenschap en hebben ervaringen uit de eerste hand meegekregen”, vertelt Dario. “Het was superinteressant om van dichtbij te zien hoe deze mensen zich afzetten tegen de wetten en bureaucratie rondom de woningsituatie. Verschillende realiteiten en perspectieven komen daar samen.”

“De mensen die we hebben gevolgd, zijn onze vrienden”, vult Ben aan. “Zodoende konden we intieme portretten maken.” Het was ook de enige reden dat ze überhaupt deze beelden konden maken. “In het algemeen hebben deze mensen een groot wantrouwen tegen het medium fotografie en social media”, vertelt Lina. “Als je geen onderdeel uitmaakt van hun gemeenschap krijg je niet eens een camera naar binnen. Maar wij gingen daar niet naartoe voor een fotografieproject, maar omdat we ons betrokken voelen. Vandaaruit zijn we pas foto’s gaan maken.”

Expositie ‘I miss you, home’

Open op: 26 & 27 november 2021
Locatie: Galeries 1 & 2, Prinsessegracht 4, 2514 AN Den Haag

Workshops

Aan de expositie is ook een workshopprogramma gekoppeld waaraan bezoekers kunnen meedoen. Zo vertellen Ben, Dario en Lina over hun ervaringen en nodigen zij het publiek uit om vragen te stellen en samen met hen te brainstormen over tijdelijke en kortetermijnkansen voor studentenhuisvesting. Ook de Nederlandse antikraakwetgeving komt daarbij aan bod.