Eline Benjaminsen genomineerde Steenbergen Stipendium 2017

Overzicht

1 augustus 2017

  • prijzen

Trots op onze KABK Fotografie afstudeerder Eline Benjaminsen!

Het Steenbergen Stipendium voor Fotografie wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt aan een student van één van de geaccrediteerde foto-opleidingen van de Nederlandse Kunstacademies.

Het werk van de vijf genomineerden voor het Steenbergen Stipendium 2017 is van 16 september tot en met 29 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum. De uitreiking is op 11 oktober 2017. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn onder andere ontvangen door KABK alumni Kimmo Virtanen (2016), Esther Hovers (2015), Olya Oleinic (2014), Willem Popelier (2008).

Eline Benjaminsen, nominee Steenbergen Stipendium 2017
Eline Benjaminsen, Where the money is made

Korte toelichting: “If I say stock exchange, which image do you see?” vraagt Eline Benjaminsen herhaaldelijk de kijker. Ondertussen trekt het Duitse landschap vanuit vogelperspectief langzaam aan ons voorbij. Deze filmische vlucht wordt regelmatig onderbroken door kleurrijke grafieken van pieken en dalen van de financiële markt of door korte portretten van plekken in Noord Europa, onder andere Londen, Frankfurt, Calais, waartussen het zogenoemde High Frequency Trading zich afspeelt. Met de film laat Benjaminsen zien dat de financiële markt iedere binding met de aarde achter zich heeft gelaten. De hoge zendmasten die de ‘frequency’ bepalen zijn de enige fysieke elementen die ons nog wijzen op deze parallelle realiteit boven in de lucht. Benjaminsen maakt dit ongrijpbare onderwerp fotografisch en filmisch tastbaar en vindt daarmee een vorm die ons tot nadenken aanzet.

Gerelateerde links