Alum Fotografie Amy Opstal wint publieksprijs Steenbergen Stipendium

19 april 2023

Amy Opstal, alum Bachelor Fotografie (2022), wint de publieksprijs van het Steenbergen Stipendium met The Parent Act. Het Steenbergen Stipendium wordt jaarlijks in het Nederlands Fotomuseum uitgereikt aan een student van een van de vijf geaccrediteerde Nederlandse kunstacademies voor het beste fotografische afstudeerwerk.

Tot en met 8 januari konden de bezoekers van het Nederlands Fotomuseum hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De meeste stemmen gingen naar The Parent Act van Amy Opstal.

Door het werk van Amy Opstal kunnen mensen in contact komen met onzichtbare problemen en worstelingen van mensen in onze samenleving. Een confrontatie met maatschappelijke vraagstukken is nodig om de publieke opinie te kunnen veranderen. Het doel is om door middel van fotografie een bijdrage te leveren aan emancipatie en normalisatie.

Amy legt haar onderwerpen vast in hun kwetsbare positie: vrouwen tijdens hun bevalling, mensen die verhalen delen over misbruik, een persoon die worstelt met een handicap en ziekte, en LGBTQIA+ ouders die strijden voor gelijke rechten. Ze toont de banaliteit van pijn, het ‘anders zijn’ en ongemak. The Parent Act vraagt de nodige aandacht voor structurele vraagstukken in onze ‘vrije samenleving’, de ongelijkheid voor LGBTQIA+ ouders die ervoor kiezen om een gezin te stichten.

Een van de foto's van het afstudeerwerk van Amy Opstal 'The Parent Act'

In het rapport zegt de jury onder andere:

"Opstal kijkt op doortastende wijze naar de samenleving en toont mensen die op uiteenlopende wijze ongelijk worden behandeld. Het werk toont
maatschappelijke vraagstukken waar een taboe op rust en met behulp van de geportretteerden wordt de problematiek glashelder verbeeld. Het werk stelt indringende vragen over de mate van tolerantie in de Nederlandse maatschappij en wellicht ook aan het gebrek daaraan op andere plekken op de wereld. De geportretteerden zijn waardig in beeld gebracht met (een zekere vorm van) respect en sensitiviteit. De beelden staan op zichzelf. De diepere laag waar het taboe zichtbaar wordt, zie je terug in het gebruik van de persoonlijke objecten die onderdeel zijn van de presentatie: het letterlijk tastbaar maken van de elementen die raken aan het ongemak van de kijker. De materialiteit die daarmee toegevoegd wordt aan de presentatie is letterlijk een extra laag waarbij de inhoudelijke complexiteit in een ander medium tot uitdrukking komt."

Download het volledige juryrapport.

Het Steenbergen Stipendium 2022 werd toegekend aan Romina Koopman (Gerrit Rietveld Academie) voor haar project At The Other Side Of The Rabbit Hole. Koopman reflecteert op hoe het fotografische medium - binnen het digitale tijdperk - een voortdurende en evoluerende waarheid creëert.

De Steenbergen Stichting en het Stipendium

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen twintig jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door academies, studenten en critici. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Laura Bouman (2021), Pippilotta Yerna (2020), Olya Oleinic (2014), Jaya Pelupessy (2013), Ola Lanko (2012), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).