Ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar vindt op 29 augustus 2011 het festival Nieuwe Vragen/New Questions plaats. Dit festival rond het thema ‘onderzoek in de kunst’ is een onderdeel van het studieprogramma voor alle KABK studenten.

Onderzoek is momenteel het buzzword in de kunst. Wat is dit voor onderzoek? Hoe doe je het? Is het een nieuwe manier van werken?

Kunstenaars, ontwerpers en theoretici zullen op deze vragen ingaan en nemen daarbij hun eigen werk tot uitgangspunt. Zij zullen spreken over de wisselwerking tussen maken en denken en over de maatschappijkritische vragen die de kunst stelt.

Paulien Oltheten, Aimee Zito Lema, Ruchama Noorda and Irene Fortuyn during the plenary discussion

PROGRAMMA

De dag wordt ingeleid door JANNEKE WESSELING(1955, NL), lector kunsttheorie en kunstcriticus, en eindigt met een plenaire discussie onder leiding van filosoof Leonhard de Paepe (1980, NL).

Het programma bestaat uit ondermeer uit een keynote-lezing door beeldend kunstenaar Stephan Dillemuth (1954, DE) en een zestal kortere lezingen. Dillemuth beschouwt zijn werk als een instrument voor onderzoek en kritische reflectie op de hedendaagse maatschappij. Het thema van ‘lifestyle’ als een nieuwe ideologie van geluk en zelfbevrijding was de aanleiding tot Dillemuths onderzoek naar Boholand en naar de Duitse Lebensreform-bewegingen rond het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

LUCY COTTER (1973, IRL), hoofd van de Master Artistic Research aan de Koninklijke Academie, houdt zich onder meer bezig met kwesties als culturele dekolonisatie en een kritische kunstpraktijk in een tijdperk van globalisering.

SHER DORUFF (1950, USA), beeldend kunstenaar, werkt vanaf de jaren ‘70 in samenwerkingsverbanden, zowel in de beeldende als in de performatieve kunst. Haar promotieonderzoek bracht creatieve processen in kaart op het gebied van performance.

SOPHIE KRIER (1976, LUX), ontwerper, onderzoekt de periferie van het ontwerpveld, en concentreert zich daarbij op film, schrijven en tijdelijke interventies.

THOMAS LOMMÉE (1979, BE), ontwerper, initiatiefnemer van het OpenStructures project, een hands-on design experiment dat de mogelijkheid van een modulair constructief model onderzoekt.

PAULIEN OLTHETEN (1982, NL), beeldend kunstenaar, heeft een onderzoekende houding in haar foto- en videowerken waarin ze typische momenten identificeert, zoals gebaren en onbewust handelen van mensen in de openbare ruimte.

AIMÉE ZITO LEMA (1982, ARG), beeldend kunstenaar, houdt zich bezig met socio-politieke condities van de kunst. Haar onderzoek krijgt vorm in samenwerkingsverbanden met acteurs, antropologen, familieleden, activisten en fabriekswerkers.

Tijdens het festival is de tentoonstelling ‘Collections’ te zien, met werk van studenten en alumni van de Master Artistic Reseach.

Deelnemers: Isfrid Angard Siljehaug, Eva Pel, Aimée Zito Lema, Pernille Lonstrup, Sara Campos, Miguel Peres dos Santos, Ana Smaragda Lemnaru, Kaja Wie van der Pas, Phil Bosch.

Het festival zal worden afgesloten met de feestelijke lancering van het boek See it Again, Say it Again. The Artist as Researcher, onder redactie van het Janneke Wesseling, gepubliceerd door uitgever Valiz, Amsterdam.

Een belangrijk onderdeel van het festival is een doorlopend filmprogramma dat gerelateerd is aan het thema van de dag. De films worden tegelijkertijd op verschillende plekken in de academie vertoond. Dit filmprogramma omvat werk van onder anderen:

  • ‘As The Acadamy Turns’ door Tiong Ang (1961, NL)
  • ‘Monument of Sugar’ door Lonnie van Brummelen (1969, NL) & Siebren de Haan (1966, NL)
  • The hard way to Enlightenment’ door Stephan Dillemuth (1954, DE)
  • ‘Paradise Lost’ door Sophie Ernst (1972, DE)
  • ‘MONO LOGUE: An investigation into presence through absence’ door Pantelis Makkas (1976, GR)
  • ‘11 Fragments of Japan’ door Paulien Oltheten (1982, NL)
  • ‘Pressure’ door Roy Villevoye (1960, NL) & Jan Dietvorst (1953, NL)
  • ‘Shaking Doors II’ door Italo Zuffi (1969, IT)

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum

29 augustus 2011, 10.00 - 18.00 uur

Locatie

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Prinsessegracht 4, Den Haag

Voertaal

Nederlands en Engels

Studiepunten

Dit festival levert studiepunten op voor studenten die het bijwonen. Meer informatie over een ‘strippenkaart’ die je kunt laten afstempelen, krijg je op het festival.

PROGRAMMA

10.00 – 17.30
Doorlopend filmprogramma en tentoonstelling

10.00 – 10.15
Introductie door Janneke Wesseling (Eng)

10.15 – 11.45
Lezing Stephan Dillemuth (Eng)
Lezing Thomas Lommée (Eng)
Lezing Paulien Oltheten (Nl)
Lezing Aimée Zito Lema (Eng)

11.15 – 12.00
Lezing Sophie Krier (Nl)
Lezing Sher Doruff (Eng)
Lezing Lucy Cotter (Eng)

13.00 – 13.45
Lezing Thomas Lommée (Eng)
Lezing Paulien Oltheten (Nl)
Lezing Lucy Cotter (Eng)

14.00 – 14.45
Lezing Sophie Krier (Nl)
Lezing Sher Doruff (Eng)
Lezing Aimée Zito Lema

15.00 – 15.15
Introductie Janneke Wesseling (Eng)
Discussie met Stephan Dillemuth, gemodereerd door Leonhard de Paepe (Eng)
Plenaire discussie, gemodereerd door Leonhard de Paepe (Eng)

17.30
Boek presentatie

Lecture Stephan Dillemuth, Festival New Questions, KABK 2011 from Lectorate KTP & PhDArts on Vimeo.
Lezing Sophie Krier, Festival Nieuwe Vragen, KABK 2011 from Lectorate KTP & PhDArts on Vimeo.
Lezing door Lucy Cotter tijdens Festival Nieuwe Vragen/New Questions 2011 from Lectorate KTP & PhDArts on Vimeo.