SPELBREKER: AFFINITEITEN TUSSEN SPORT EN DE BEELDENDE EN UITVOERENDE KUNSTEN

In het eerste semester van 2017/2018 zal PhDArts kandidaat Riccardo Giacconi de cursus Spelbreker: affiniteiten tussen sport en de beeldende en uitvoerende kunsten geven. De cursus is onderdeel van het Art Research Programme van het Lectoraat Kunst Theorie & Praktijk.

De cursus presenteert een breed scala aan artistieke en theoretische perspectieven op de relatie tussen sport en hedendaagse cultuur. Studenten worden uitgenodigd om de geïntroduceerde kwesties nader te onderzoeken en een eigen standpunt te bepalen en deze als basis te gebruiken voor nieuw werk


Werner Herzog. The great ecstasy of woodcarver Steiner. Documentary film. 1973.


Docent

Riccardo Giacconi

Voor Wie?

Voor 2de, 3de en 4de jaars BA studenten en MA studenten van de KABK, KC en UL

Data

4 sessies (hele dag), september 2017 – januari 2018

Study Points

3 EC

Deze cursus gaat in op de relatie tussen sport en hedendaagse beeldende en uitvoerende kunsten. In het bijzonder zal aandacht worden besteed aan het faciliteren van kritische reflectie op de sociale context rondom deze verschillende typen praktijken. Het startpunt wordt gevormd door een breed scala aan historische opnames, teksten en geluidsmateriaal. Studenten worden uitgenodigd om een individueel project te ontwikkelen gerelateerd aan de thema’s van de cursus en de discussies, daarbij gebruik makend van een zelf gekozen medium (tekstueel, visueel of audio). De uitkomsten worden getoond tijdens de afsluitende bijeenkomst, die zal worden opgezet als een publieke presentatie en gemodereerde discussie toegankelijk voor alle belangstellenden.

Voor BA studenten van de Koninklijke Academie, het Koninklijk Conservatorium en de Universiteit Leiden uit het 2de, 3de en 4de jaar.

Deelname aan de volledige cursus is een voorwaarde, studiepunten worden toegekend binnen het Individueel Studie Traject (3 EC).

Tussen de 10 en 12 studenten worden geselecteerd om deel te nemen aan het programma.
De cursus is in het Engels.

Woensdagen van 10.00 – 18.00 u
20 september, 25 oktober, 6 december 2017 & 17 januari 2018

NIEUWE AANMELDINGSDEADLINE:

Stuur je korte motivatie (max. 400 woorden) voor donderdag 14 september 2017 23:59 uur (CET) naar: lectoraatktp@kabk.nl.

NB. Vergeet niet om je ook in Osiris te registeren!

Sessie 1 – 20 september 2017:

 • Affiniteiten tussen sport- en religieuze evenementen
 • Politieke connotaties van fan communities en de uitdrukking van oorlogsinstincten
 • Relaties tussen sport, performance en bio-politieke controle

Sessie 2 – 25 oktober 2017:

 • Overeenkomsten tussen stadium, theater en tempel
 • Concepten van catharsis, apotheose, affiliatie en gedeeld narratief
 • Studenten presenteren hun individuele project concept

Sessie 3 – 6 december 2017:

 • Overeenkomsten en verschillen tussen het sportevenement en de theatrale of artistieke performance
 • Studenten presenteren de voortgang van hun individuele project, gevolgd door groepsdiscussie

Sessie 4 – 17 januari 2018:

 • Studenten presenteren hun werken. De werken worden gezamenlijk besproken, en de docent presenteert een selectie van referenties om de discussies te ondersteunen.

Gedurende de cursus werken studenten aan een individueel project gerelateerd aan de thema’s van de cursus en de discussies. Het staat de student vrij om zelf een medium te kiezen, van een artistiek medium zoals een video- of geluidswerk, installatie of 2D format tot een theoretisch medium zoals een essay, lezing of interview. De uitkomsten worden getoond tijdens de afsluitende bijeenkomst, die zal worden opgezet als een publieke presentatie en gemodereerde discussie toegankelijk voor alle belangstellenden. Studenten worden beoordeeld op aanwezigheid en algehele participatie, kritische reflectie op en creatieve omgang met de besproken theorieën en strategieën en hun individuele project en afsluitende presentatie.

De cursus wordt gegeven door PhDArts kandidaat Riccardo Giacconi.

RICCARDO GIACCONI (1985, Italië) begon zijn promotietraject aan PhDArts, Universiteit Leiden, in 2014. Hij studeerde beeldende kunsten aan de IUAV University of Venezia, aan UWE in Bristol en aan New York University. Zijn werk is tentoongesteld in verschillende instituten, zoals WUK Kunsthalle Exnergasse (Wenen), FRAC Champagne-Ardenne (Frankrijk), tranzitdisplay (Praag), MAXXI (Rome) en Fondazione Sandretto Re Rebaudengo (Turijn). Hij was artist-in-residence in Centre international d’art et du paysage (Vassivière, Frankrijk), lugar a dudas (Cali, Colombia), MACRO Museum of Contemporary Art in Rome en La Box (Bourges). Hij presenteerde zijn films op verscheidene festivals, waaronder het New York Film Festival, het International Film Festival Rotterdam, het Rome Film Festival, het Torino Film Festival en het FID Marseille International Film Festival, waar hij in 2015 de Grand Prix van de internationale competitie won. In 2007 richtte hij het collectief Blauer Hase mede op, waarmee hij de periodieke publicatie ‘Paesaggio’ en het ‘Helicotrema’ festival cureert.
In 2013-2014 redigeerde Giacconi de publicatie Spoilsport. Questions around a social space, over de sociale ruimte rondom de hedendaagse sport, de mechanismen die de productie van waarde binnen dit domein reguleren en de historische achtergronden hiervan, met interviews met Stefano Baldini, Franco Bitossi, RoseLee Goldberg, Douglas Gordon, Lyle Ashton Harris, Jørgen Leth, David Rimanelli.

http://riccardogiacconi.co

 • Roland Barthes, Mythologies, 1957
 • Roland Barthes, What is sport?, 1959
 • Roger Caillois, Man, play and games, 1958
 • Eric Dunning, Sport Matters. Sociological studies of sport, violence and civilization, 1999
 • Eduardo Galeano, Soccer in Sun and Shadow, 1995
 • Riccardo Giacconi (ed.), Spoilsport. Questions around a social space, 2013
 • Allen Guttmann, From Ritual to Record. The Nature of Modern Sports, 1978
 • Stephen King, The Long Walk, 1979
 • Konrad Lorenz, On aggression, 1966
 • Victor Turner, From ritual to theatre, 1982