Dit najaar zal k.g. Guttmann de cursus ‘Whose Afterlife?’ geven. De cursus is onderdeel van het Art Research Programme van het Lectoraat Kunst Theorie & Praktijk.

In de cursus Whose Afterlife? staat de notie van het archief centraal. Het doel is om studenten uit te dagen om nieuwe vormen van verzamelen, maken en organiseren binnen de kunstpraktijk te produceren.

De cursus is beïnvloed door vragen die als een rode draad door k.g.’s kunstpraktijk lopen, zoals: hoe kun je het archief inzetten in het hier en nu? k.g. maakt gebruik van performance, video en tekentechnieken om vanuit historische overblijfselen nieuwe dingen te creëren.


The Accidental Archives of the Royal Chicano Air Force

Docent

k.g. Guttmann

Voor wie?

Voor studenten van de KABK, KC en LU uit het 2de en 3de jaar

Data

september – november 2015

Welke methoden gebruiken kunstenaars om archiefmaterialen te herdefiniëren, op te eisen en opnieuw uit te vinden om zodoende de autoriteit van het archief te begrijpen en te betwisten? Wie bepaalt er wat er behouden en wat vergeten wordt, en hoe het wordt behouden?

Een archief bestaat uit objecten, gedachten en strategieën. Iedere nieuwe ordening blaast het archief nieuw leven in en transformeert het tot iets anders. Het is voortdurend in ontwikkeling. Iedere nieuwe presentatie van het archief en haar materialen geeft het archief zelf een nieuwe impuls. Het archief is het huidige moment van het bekijken en interpreteren van documenten in hun tegenwoordige samenstelling.

The cursus zal zowel theoretische als artistieke inhoud en methodologieën beslaan. De cursus is bestemd voor een interdisciplinaire groep studenten uit het 2de en 3de jaar van de Koninklijke Academie en het Koninklijk Conservatorium. Ook studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Leiden zijn uitgenodigd om zich aan te melden.

Deelname aan de volledige cursus is een voorwaarde, studiepunten worden toegekend binnen het Individueel Studie Traject (2 EC).

Tussen de 10 en 12 studenten worden geselecteerd om deel te nemen aan het programma.
De cursus is in het Engels.

Woensdagen van 10 – 16 u
16 september, 14, 28 oktober en 4, 11 november 2015

Meld je aan vóór 4 september 2015 door een korte motivatie te sturen aan: lectoraatktp@kabk.nl.

De cursus Whose Afterlife? is een interdisciplinaire benadering van de notie van het archief. Het is een ontdekkingstocht naar de oneindige mogelijkheden van de ‘afterlifes’ van beelden en documenten uit het verleden, wanneer deze in het heden worden ingepast. Een ‘afterlife’ is een andere wereld, een tweede kans of een nieuw bestaan. We gaan dit concept toepassen op alternatieve archiefpraktijken.

Archieven, als beheerders van herinneringen, dienen actief eigen gemaakt en opnieuw gecirculeerd te worden om voort te kunnen blijven bestaan. De cursus zal methoden introduceren en ontwikkelen die hedendaagse kunstpraktijken in actieve relatie plaatsen tot materialen uit het verleden. Voorbeelden van mogelijke methoden zijn biblio-dérive, assemblage, collage en performance scores.

Als aftrap zal het research lab Whose Afterlife? het Nationaal Archief van Nederland bezoeken (op 10 min loopafstand van de KABK) om een selectie van de aanwezige collecties van historische fotografie en plattegronden te bestuderen en bespreken.

Een gemeenschappelijke publicatie zal worden geproduceerd, gebaseerd op de verzamelde documentatie van de cursusactiviteiten

Lab activiteiten: studenten zullen hun individuele projecten in verschillende vormen presenteren, waaronder performances, publicatie cahiers, theoretische essays, site-specifieke installaties, of andere mogelijkheden.

De cursus wordt gedoceerd door k.g. Guttmann.

K.G. GUTTMAN is een Canadese kunstenares en onderzoekster gevestigd in Nederland. Ze is promovenda binnen het PhDArts programma (artistic research) van Universiteit Leiden en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk beschouwt relaties tussen cartografie, choreografie en site-specifieke interventies. Het is vertoond, uitgevoerd en tentoongesteld door instituties zoals Mediamatic, Amsterdam, Palais de Tokyo en Galerie Khiasma, Parijs, Ottawa Art Gallery en Art Metropole, Toronto en Galerie LaCentrale, Montreal.

Elodie Hiryczuk & Sjoerd van Oevelen zullen een gastcollege verzorgen.

HIRYCZUK/VAN OEVELEN is een samenwerkingsverband van beeldend kunstenaars/fotografen Elodie Hiryczuk (FR 1977) en Sjoerd van Oevelen (NL 1974) gevestigd in Amsterdam. Sinds 2001 verkennen zij samen de ambiguïteit van onze ruimtelijke omgeving en de fluïde grens tussen cultuur en natuur in een diversiteit van media, waaronder installatie, fotografie en architectonische interventies in de publieke ruimte. Hun werk is onder meer tentoongesteld in Museum de Paviljoens in Almere, DordtYart in Dordrecht, Contemporary Istanbul (Turkije), galerie De Expeditie in Amsterdam en Skaftfell Centre for Visual Arts/Bokasafn in Seydisfjördur (Ijsland).

De cursus ‘Whose Afterlife’ is onderdeel van het Art Research Programme van het Lectoraat Kunst Theorie & Praktijk.

National Archives, Maps of the VOC, 17th century