Het gebouw

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is gevestigd op de Prinsessegracht in Den Haag. Het gebouw ligt vlakbij Den Haag Centraal Station, het Plein en het Malieveld.

Het originele, neoclassicistische gebouw van stadsarchitect Zeger Reyers (1790-1857) werd in 1937 vervangen door een modernistisch gebouw van architecten J.H. Plantenga, J.W.E Buijsen en J.B. Lürsen. (Lees meer over de geschiedenis van de KABK).

Sinds 2000 is het gebouw o.l.v. Van Mourik Architecten voorzien van een nieuwe indeling, een uitbreiding aan de kant van Bleijenburg en een transparante dakopbouw op het rijksmonument aan de Prinsessegracht.

nachtfoto skyline Den Haag en KABK-gebouw met nieuwe dakuitbouw en binnenplaats Prinsessegracht
photo: Theo Krijgsman

Het huidige gebouw met een hoofdingang aan de Prinsessegracht beslaat 18.000 m2 en huisvest alle opleidingen van de KABK. In het gebouw bevinden zich verschillende typen ruimtes, waaronder een auditorium voor 150 personen, prachtige Galeries en state-of-the-Art werkplaatsen.

Ruimtes en studio’s

Studenten en medewerkers kunnen gebruikmaken van vrijwel alle ruimtes in het gebouw. Tentoonstellingen, performances en bijeenkomsten kunnen hierdoor op de academie worden georganiseerd.

De meeste studenten kunnen tijdens hun studie werken in een eigen studio. Er gelden wel spelregels voor gebruik van de ruimte. Studenten en medewerkers kunnen een ruimte boeken via het boekingssysteem Asimut of via boekingen@kabk.nl.

Plattegrond

plattegrond KABK screenshot

Download
KABK plategrond

Toegankelijkheid van het gebouw

Toegankelijkheid rolstoelgebruikers

Het academiegebouw is (nog) niet goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. We werken momenteel aan de verbetering hiervan, en geven tot die tijd het advies om de receptie te bellen voorafgaand aan uw bezoek.

Receptie: +31 (0) 70 315 47 77