Vacature: Lid van de Raad van Toezicht (profiel beeldende kunst en vormgeving)

28 November 2024

De Hogeschool der Kunsten Den Haag is een kleinschalige instelling voor hoger onderwijs op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, muziek en dans, met een sterk internationale focus. De Hogeschool is ontstaan door het samengaan, in 1990, van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en het Koninklijk Conservatorium (KC).

Beide faculteiten hebben een lange geschiedenis en een grote reputatie. De geschiedenis van de Koninklijke Academie gaat terug tot de ‘Haagsche Teeken-Academie’ van 1682 en is daarmee de oudste kunstacademie van Nederland en één van de oudste van Europa. Het Conservatorium werd opgericht door koning Willem I in 1826 als ‘Koninklijke Muziekschool’.

De faculteiten hebben relatieve autonomie, die recht doet aan de eigenheid van de Academie en het Conservatorium. De belangrijkste doelstelling van beide faculteiten is jonge talenten de hoogste graad van artisticiteit bij te brengen, gepaard aan technische en ambachtelijke vaardigheden én een sterk kritisch vermogen, om te kunnen functioneren in een veeleisende en voortdurend veranderende beroepsomgeving. De hogeschool streeft ernaar actief deel uit te maken van de maatschappij en het werkveld en daarom betrekken we ook het grote publiek en de lokale samenleving in Den Haag op verschillende manieren bij de Hogeschool. De Hogeschool der Kunsten Den Haag telt gemiddeld 1.700 studenten, waarvan circa 1.100 uit het buitenland.

De Academie biedt een breed scala aan opleidingen en afstudeerrichtingen; van Bacheloropleidingen als Beeldende kunst, Grafisch Ontwerpen of Textiel en Mode tot Masteropleidingen als Artistic Research, Photography & Society en Interior Architecture. Binnen het onderwijs is de aandacht voor nieuwe technologieën en nieuwe media drastisch uitgebreid, wat zichtbaar is in nieuwe werkplaatsen en voorzieningen, maar ook in nieuwe studiemogelijkheden zoals ArtScience, Interactive/Media/Design en Non Linear Narrative.

De Hogeschool heeft, mede vanwege externe ontwikkelingen, enkele crises achter de rug. In deze periode van verandering zetten wij in op verbinding om de onderlinge verbondenheid in de Hogeschool der Kunsten te versterken. Hiervoor zoeken wij een betrokken en verbindend:

Lid van de Raad van Toezicht met als profiel beeldende kunst en vormgeving

Wie zoeken wij?

Wij zoeken voor de rol van RvT-lid kandidaten die zich herkennen in het volgende profiel:

  • Aantoonbare ervaring in de wereld van beeldende kunst en vormgeving.
  • Een achtergrond die aansluit bij de samenstelling van het studenten- en medewerkersbestand.
  • Algemene bestuurlijke kwaliteiten en ervaring, ook als toezichthouder bestuurlijke ervaring en netwerk op het gebied van hoger onderwijs;
  • Het vermogen om het beleid van het College van Bestuur op hoofdlijnen te kunnen beoordelen;
  • Ruime ervaring in de non-profit sector, waaronder het (toezicht op het) hoger onderwijs;
  • De inbreng van een zinvol netwerk;
  • Gedrevenheid om maatschappij en kunsten dichter bij elkaar te brengen;
  • Het vermogen en de attitude om het CvB als klankbord bij te staan;
  • Kennis van wet- en regelgeving in de onderwijssector is een pré.

Daarnaast heb je oog voor de ‘learning community’ die de Hogeschool vormt, ben je benaderbaar en betrokken bij het welzijn van studenten en medewerkers. Bovendien hecht je aan diversiteit & inclusie en integriteit en draag je graag bij aan een onafhankelijke, verantwoordelijke opstelling van de Raad van Toezicht.

Raad van Toezicht

De Stichting Hogeschool der Kunsten Den Haag wordt bestuurd door een College van Bestuur onder toezicht van een Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht ziet toe op het strategisch beleid en de algemene gang van zaken. Daarnaast staat de Raad van Toezicht het College van Bestuur met raad terzijde en fungeert als klankbord. Dit met een passende, statutair vastgelegde rolopvatting tussen de toezichthouder en het bestuur en een visie op goed toezichthouden.

De leden worden benoemd voor een periode van vier jaar, met een mogelijkheid van een tweede termijn. De RvT komt ten minste vijfmaal per jaar in vergadering bijeen en zoveel meer als de toezichthoudende en adviserende taak dit noodzakelijk maakt. De RvT kent drie commissies: de Auditcommissie, de Benoemings- en Remuneratiecommissie en de Commissie Onderwijs en Onderzoek.

Van het nieuwe lid van de Raad van Toezicht wordt verwacht dat hij/zij deelneemt aan 1 of 2 commissies van de raad afhankelijk van ervaring, kennis en belangstelling. De governance structuur blijkt uit de statuten en het bestuursreglement, waarin de taken en werkwijze van het College van Bestuur en de Raad van Toezicht nader zijn uitgewerkt. Statuten en bestuursreglement vormen met de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) en de Branchecode Governance Hogescholen een samenhangend richtsnoer voor het werk van de Raad van Toezicht. De bezoldiging zal worden gebaseerd op het maximumloon voor bestuurders, zoals opgenomen in de Wet normering topinkomens (WNT, 2013).

Bij het aanzoeken van kandidaat-leden wordt een evenwichtige verdeling nagestreefd van leden afkomstig uit de kunst- en cultuursector, het hoger onderwijs, het bedrijfsleven en de publieke sector, zodat de Raad van Toezicht ook op onderdelen het beleid van het College van Bestuur kan beoordelen en het College van advies kan dienen. De Raad is zodanig samengesteld dat de leden ten opzichte van elkaar, het College van Bestuur en welk deelbelang dan ook, onafhankelijk en kritisch kunnen opereren. De RvT streeft naar een evenwichtige samenstelling qua gender en diversiteit in culturele achtergrond, zodat de Raad het studenten- en medewerkersbestand zo goed mogelijk weerspiegelt

Geïnteresseerd?

Meer informatie en sollicitatie

Voor meer informatie kunt u via CvB@hdkdenhaag.nl contact opnemen met de voorzitter van de Raad van Toezicht mevrouw Susana Menéndez.

Hetzelfde e-mailadres kunt u gebruiken om uw interesse kenbaar te maken door uiterlijk 30 januari 2025 een motivatiebrief en CV toe te sturen.

Conform de visie en principes van goed bestuur gaat de voorkeur van de Raad van Toezicht uit naar kandidaten die de diversiteit van de Raad versterken.