Vacancy: Head of Marketing & Communications (0,8 -1,0 fte)

This vacancy text is only available in Dutch

Vervul je graag een centrale rol? Ben je een stevige communicatieprofessional met een coachende leidinggevende stijl? Ambieer je een strategisch-inhoudelijke functie binnen een dynamische organisatie waar geen dag hetzelfde is?

Dan zoeken wij jou als hoofd Marketing & Communicatie voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) vormt samen met het Koninklijk Conservatorium de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Wij bieden HBO- bachelor- en masteronderwijs alsmede vooropleidingen. Er is een intensieve samenwerking met de Universiteit Leiden: studenten kunnen over en weer keuzevakken volgen, er is een PhD-programma en de mogelijkheid tot het volgen van een double degree traject.

De KABK is een bron van ontwikkeling en vernieuwing, leidt op voor het internationale werkveld en heeft onderzoek als speerpunt. Studenten worden opgeleid tot zelfbewuste kunstenaars en ontwerpers, die met hun gedrevenheid, diepgang en experimentele aanpak een zinvolle bijdrage leveren aan zowel hun vakgebied als aan de samenleving. We streven ernaar actief deel uit te maken van de maatschappij en het werkveld en daarom betrekken we vertegenwoordigers uit de kunst- en designwereld, maar ook het grote publiek, op verschillende manieren bij de academie.

We bouwen en onderhouden ook relaties met partners van buiten de culturele sector, omdat we weten dat dit soort partnerschappen zorgen voor vitale banden tussen de academie en de maatschappij. Met een studentencorps uit ongeveer 70 verschillende landen ontwikkelen studenten een internationale en interculturele mentaliteit en aanpak.

In deze periode van verandering zetten wij in op een krachtig intern communicatiebeleid om de onderlinge verbondenheid van de KABK te versterken. Hiervoor en voor een krachtige profilering van de KABK naar haar nationale en internationale doelgroepen zoeken wij een vernieuwend en inspirerend

Hoofd Marketing & Communicatie (0,8 -1,0 fte)

Wat ga je doen?

Je bent als hoofd Marketing & Communicatie verantwoordelijk voor een proactieve en samenhangende marketing- en communicatiestrategie voor de KABK. Je weet daarmee de positie, profilering en naamsbekendheid van de KABK verder uit te bouwen en je weet hoe je moderne marketingmethodes inzet voor de werving van nieuwe studenten. Je bent een drijvende kracht in het inzetten van interne communicatie om de onderlinge betrokkenheid en verbondenheid binnen de KABK te versterken. Je stemt structureel af met je collega van het Koninklijk Conservatorium over consistente communicatie op hogeschoolniveau. En je geeft leiding aan een team van circa 7 medewerkers en fungeert voor hen als klankbord en inspiratiebron.

De afgelopen jaren is succesvol geïnvesteerd in de werving van studenten, een nieuwe huisstijl, een nieuwe website, een portal voor medewerkers en studenten en de projectmatige samenwerking met externe instellingen. Wat de komende jaren meer aandacht nodig heeft is de rol van interne communicatie in de transitie die de KABK momenteel doorvoert, een sterkere werving van Nederlandse studenten die recht doet aan de diversiteit in Nederland en het beleid rond sponsoring/fondsenwerving en alumni.

Je belangrijkste aandachtsgebieden in deze functie zijn:

 • De positionering van het marketing & communicatie team in de organisatie en het versterken van de verbinding en samenwerking tussen marketing en communicatie en onderwijs en stafafdelingen.
  • Het coachend leidinggeven aan de teamleden en het team als geheel en investeren in de verdere ontwikkeling van het team.
  • Heldere profilering en zichtbaarheid van de academie bij relevante doelgroepen en stakeholders.
  • Optimaliseren van de werving van studenten binnen en buiten Nederland.
  • Interculturele communicatie-uitingen die bijdragen aan het streven om inclusie en diversiteit in de academie te versterken.
  • Samen met de onderwijsafdelingen visie en beleid ontwikkelen rond samenwerkingsverbanden die van toegevoegde waarde zijn voor het onderwijs en de bekendheid van de academie bevorderen; zoals masterclasses met gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers en projecten en opdrachten met instellingen en bedrijven.
  • Ontwikkeling en uitvoering van een steviger intern communicatiebeleid.
  • Ontwikkeling en uitvoering van een effectieve content- en social media strategie voor de verschillende communicatiekanalen.
  • Perscommunicatie: initiëren en onderhouden van relevante netwerken en woordvoerderschap.
  • Samen met de onderwijsafdelingen zorgen voor verdere ontwikkeling van het alumnibeleid.
  • Ontwikkelen en ondersteunen van beleid ten aanzien van sponsoring en fondsenwerving.
  • Om de doelen van het marketing- en communicatiebeleid te bereiken, zet je, samen met het team, een variëteit aan middelen in:
   • open dagen en voorlichting op scholen en bij (inter)nationale evenementen;
   • relatiebeheer - werkveld, alumni, pers, fondsen, sponsors, presentatie-instellingen;
   • communicatie kanalen zoals website, intranet, social media – strategie, ontwerp, inrichting, content en redactie;
   • teksten, berichten en nieuwsartikelen - initiëren, beoordelen, redigeren en schrijven;
   • drukwerk en publicaties - begeleiding van inhoud en vormgeving;
   • organisatie van en publiekswerving voor evenementen zoals Graduation Festival, masterclasses en projecten.

Wat breng je mee?

Je hebt hart voor de kunsten, het onderwijs en de studenten. Je bent een empathisch, inspirerend leidinggevende, die als meewerkend voorman/vrouw het beste uit je team weet te halen en mensen kan coachen in hun persoonlijke- en professionele ontwikkeling.

Je zorgt voor strategie en structuur, geeft heldere kaders en stelt uitdagende doelen met een scherp oog voor kansen op profilering in binnen- en buitenland. Ook ben je een stevige persoonlijkheid die strategisch én sensitief denkt en opereert en focus weet te houden binnen een dynamische omgeving. Je bent flexibel, nuchter en daadkrachtig met een goede antenne voor maatschappelijke ontwikkelingen.

Verder:

 • Werk je op WO werk- en denkniveau en heb je relevante werkervaring als manager marketing & communicatie, bij voorkeur in het onderwijs of de culturele sector;
  • Heb je ruime ervaring met het leiden en ontwikkelen van een marketing- en communicatieafdeling, met kennis van en visie op (digitale) communicatie, merkmanagement, online en offline kanalen, marketinginformatie/data en marketingcommunicatie;
  • Heb je een visie op interne communicatie en de rol van de afdeling M&C daarin;
  • Ben je intercultureel vaardig en onderschrijf je het belang van inclusie en diversiteit in onze organisatie;
  • Ben je vaardig in het onderhouden van perscontacten en het ontwikkelen en uitvoeren van een (social) media strategie;
  • Kun je verandering in gang zetten en weet je de juiste verbindingen te leggen binnen en buiten de organisatie om doelstellingen te bereiken;
  • Heb je ruime ervaring in het organiseren en aansturen van projecten en evenementen;
  • Ben je communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk, en zowel in het Nederlands als in het Engels;
  • Heb je liefst ook kennis van ontwikkelingen in het hoger onderwijs en de culturele sector, en meer specifiek de beeldende kunsten en vormgeving;
  • En tot slot: weet je te enthousiasmeren en te verbinden en ben je behept met relativeringsvermogen en een grote dosis humor!

Wat bieden wij?

Een veelzijdige functie in een boeiende en dynamische werkomgeving met een team vol bevlogen, betrokken en energieke collega's. Een arbeidsovereenkomst voor een jaar, met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd bij wederzijdse tevredenheid. De functie wordt gewaardeerd volgens schaal 12 van de cao HBO

Geïnteresseerd?

Meer informatie

De KABK laat zich bij de werving voor deze vacature ondersteunen door executive search bureau Colourful People. Voor meer informatie kun je bellen met Naima Azough, senior partner bij Colourful People, op nummer 06-4344 9717 of mailen naar n.azough@colourfulpeople.nl.

Solliciteren

Je kunt je interesse kenbaar maken door uiterlijk zondag 16 mei 2021 je motivatie en cv te uploaden via de solliciteerbutton op de website van Colourful People.

De KABK is voornemens de procedure in juni 2021 af te ronden.

Meer vacatures bij de KABK: