Textile & Fashion graduates talk about their final projects

16 June 2022

In the run-up to the annual EXPOSED fashion show and exhibition of the Textile & Fashion department of the KABK, three graduating students talk about their inspiration and concept behind their graduation project to Margreet Hofland for Den Haag Centraal.

This article is published only in Dutch.

Artikel in Den Haag Centraal van 16 juni 2022
Te lezen online via margreethofland.blogspot.com

Collages, oude tenten en posters van stof

Meestal werken de studenten tot in de laatste week door aan hun afstudeercollectie, zo ook Daisy Silva, die nog druk bezig is om foto’s op de stof te printen, die ze in haar ontwerpen gebruikt. Haar beide ouders komen van de Kaapverdische Eilanden, waar ze inspiratie opdeed.

collectie van Daisy Silva
Daisy Silva
“Ik ben opgevoed in Nederland en wilde mijn twee verschillende achtergronden combineren. Ik kwam erachter dat de cultuur van Kaapverdië zelf ook een gemixte cultuur is, van Portugal en Afrika. De bewoners dragen kleding die is meegenomen door familieleden die in Europa zijn geweest. Het is een soort traditie: als je op reis gaat, dan neem je kleding mee terug."
"Op Kaapverdië hebben ze nauwelijks winkels. De bewoners combineren alles op een heel eigen manier door alles over elkaar heen aan te trekken. Dat vond ik interessant. Voor mijn collectie heb ik ook gedragen kledingstukken gebruikt en er collages van stof mee gemaakt. Ik maak zelf draden van oude kleding, daarmee heb ik delen gehaakt die heel kleurig zijn geworden.”
Daisy Silva
collectie Britt van As
Britt van As

Veel studenten zijn zich sterk bewust van de klimaatproblemen en werken met duurzame materialen of gebruikte stoffen. Britt van As maakte haar kleding van tenten die ze verzamelde via marktplaats, vrienden en kennissen. De vouwen en ritsen van de oorspronkelijke tenten liet ze intact.

“Ik vind ‘technische’ kleding zoals bijvoorbeeld de outdoor-merken heel interessant. Vooral de geheime zakjes en bijzondere naden die erin zitten, zijn mooi. Een tent is rond, dus als je dat plat neerlegt krijg je nieuwe vormen, die heb ik zo gelaten. De tent staat symbool voor de natuur, maar ik hou ook erg van het stadsleven, ik heb beiden gecombineerd door stropdassen en overhemden aan mijn ontwerpen toe te voegen.”

De roots van Marcos Kueh liggen in Maleisië (Borneo). Hij begon daar met een studie grafisch ontwerpen en studeert nu af aan de afdeling Textiel in Den Haag met een collectie wandkleden die hij zelf ‘posters van stof’ noemt.

collectie Marcos Kueh
Marcos Kueh
“Ik was altijd al gefascineerd door de vele decoraties die je daar vindt, vooral op manden, kleding en andere textiel. Ik begon met pen en papier, maar ik vond dat als ik iets over mijn eigen cultuur wilde vertellen, ik dat óók in textiel moest doen.
Toeristen kopen in Borneo souvenirs met kleurige patronen, maar zij weten niet dat er overal een betekenis achter zit. Ze komen naar mijn land omdat ze het exotisch vinden, maar ze ervaren nooit echt hoe het er echt is. De bewoners voeren een toneelstukje voor hen op en vaak wordt om de toeristen gelachen of minachtend over hen gesproken, zodra ze weer weg zijn.
Ik hoop dat mijn werk ooit in een museum terechtkomt, als een statement. Met mijn advertenties van stof wil ik aan de wereld laten zien dat de cultuur in mijn land niet minder is dan die in het Westen."

EXPOSED 2022
Friday 17 June 2022, 19.30 tot 22.00 hrs
Amare, Den Haag

Free entrance

Graduates show their collections and all students show what they have been working on during the past academic year. Everyone is welcome!