Gemeente Den Haag tekent vierjarig convenant met Hogeschool der Kunsten

9 March 2018

De Hogeschool der Kunsten Den Haag (het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) en de Gemeente Den Haag tekenen vrijdag een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee willen zij de positie en zichtbaarheid van Den Haag als vestigingsstad voor jonge creatieve professionals, nationaal en internationaal, versterken.

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling van letterontwerper Cyrus Highsmith (winnaar van de Gerrit Noordzijprijs) hebben de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), het Koninklijk Conservatorium (KC) (samen de Hogeschool der Kunsten Den Haag) en de Gemeente Den Haag een convenant getekend waarin de samenwerking voor vier jaar is vastgelegd. De partijen hebben hiermee de ambitie uitgesproken dat Den Haag in 2021 dé vestigingsplek is voor talentvolle dansers, musici, kunstenaars en ontwerpers. 

Toekomst

Cultuurwethouder Joris Wijsmuller tekent namens de gemeente Den Haag het convenant. Hij noemt de samenwerking heel belangrijk. 

‘De jeugd heeft de toekomst. Ik vind het ontzettend belangrijk om jong talent een goede plaats te geven in onze stad. Met deze samenwerking kunnen we de positie van jonge creatieve professionals verder versterken en misschien wel nog meer jong talent naar onze stad halen.’
Joris Wijsmuller

Stad van makers

Tijdens evenementen, zoals concerten en tentoonstellingen, wordt duidelijker uitgedragen dat de KABK en het KC zijn gevestigd in Den Haag. Ook dragen de partijen gezamenlijk de boodschap uit van Den Haag als stad van en voor creatieve professionals. 

‘We leiden dansers, musici, kunstenaars en ontwerpers op, die uit de hele wereld naar Den Haag komen. Door de samenwerking met de gemeente kunnen we veel zichtbaarder zijn in Den Haag en vaker nationaal en internationaal uitdragen dat we trots zijn dat we in Den Haag zijn gevestigd. We gaan samen met de gemeente meer inzetten op de positie van Den Haag als cultuurstad en stad voor jonge talentvolle creatieve professionals.’
Marieke Schoenmakers, Voorzitter College van Bestuur van de HdK en directeur van de KABK

Beeldmerk

Er wordt een gezamenlijk beeldmerk gemaakt om de verbondenheid tussen de hogeschool en Den Haag te benadrukken. In het eerste jaar is de samenwerking vooral zichtbaar tijdens projecten die de gezamenlijke ambitie onderstrepen, zoals de jaarlijkse Modeshow van de KABK, de reeks concerten met het Orkest van de 18e Eeuw, de presentatie van de KABK tijdens de Salone del Mobile in Milaan en de samenwerking tussen het conservatorium en de New York Juilliard School of Music in New York.