Mark van Vorstenbos

Hoofd Textiel & Mode

Per februari 2019 is Mark van Vorstenbos aangetreden als hoofd van de afdeling Textiel & Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Van Vorstenbos werkt als ontwerper en creative director voor diverse merken in binnen- en buitenland en was eerder verbonden aan ArtEZ als (gast)docent, onderzoeker en afdelingshoofd van de Masteropleiding Fashion Design.

Van Vorstenbos (1967) studeerde Modevormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem, later ArtEZ, en werkte daarna als ontwerper voor high-end modelabels in Frankrijk en Italië. In 2000 keerde hij terug naar Nederland en werkte als afdelingshoofd en docent aan ArtEZ en daarnaast als ontwerper en creative director voor diverse merken in binnen- en buitenland.

In 2010 gaf hij zijn carrière een resolute wending toen hij samen met kunstenaar Twan Janssen het modelabel YOUASME MEASYOU oprichtte. Dit “slow fashion” label dat met crowdfunding tot stand kwam brak zo’n beetje met alle productie- en marketingregels die de mode-industrie tot dan in hun greep hielden. Het merk richtte zich met duurzame knitwear essentials op een radicaal nieuwe mentaliteit gebaseerd op sociale en menselijke waarden als betrokkenheid en inclusiviteit. Zo werd het merk letterlijk gedragen door de Family of Founders (de crowdfunders) te vragen de collecties aan elkaar te presenteren. Daarnaast werd de publieke ruimte ‘gekraakt’ door met augmented reality wereldwijd virtuele winkels te openen in stadparken als het Vondelpark in Amsterdam en Central Park in New York.

Met deze innovatieve strategieën oogstte het merk creatief-inhoudelijk groot succes. In 2015 ontving YOUASME MEASYOU hiervoor het Prins Bernhard Cultuurfonds Modestipendium.

Sinds 2017 is Mark van Vorstenbos brandmanager van kasjmier label SoGoodToWear, een fairtrade coöperatie waarbij met eigen lokale geitenkuddes een eerlijke kasjmier-industrie in de in 2015 door aardbeving getroffen gebieden in Nepal wordt geïnitieerd.

Van Vorstenbos is op allerlei manieren betrokken bij het Nederlandse mode- en ontwerponderwijs. Als (gast)docent, onderzoeker en extern examinator was hij verbonden aan o.a. de Gerrit Rietveld Academie, Design Academy Eindhoven en ArtEZ, waar hij van 2014-2017 tevens leiding gaf aan de Masteropleiding Fashion Design.

Vanuit zijn (hoofd)docentschap en als research fellow initieerde Van Vorstenbos uiteenlopende onderzoeksprojecten voor de textielindustrie. In samenwerkingen met o.a. The Woolmark Company, TU Eindhoven op het gebied van smart textiles, Wageningen University & Research, workshops bij het Textielmuseum. Samen met kunstenaar/ontwerper Claudy Jongstra werden zowel authentieke als nieuwe materiaalontwikkelingen en -technieken uitvoerig experimenteel onderzocht om zo tot innovatieve en betekenisvolle toepassingen te kunnen komen.