Nachtlicht van alumna Tessa van Rijn in GLOW festival Eindhoven

Wat zijn de effecten van lichtvervuiling op het klimaat? KABK Fotografie alumna Tessa van Rijn probeert mensen bewust te maken van lichtvervuiling en presenteert haar nieuwe werk ‘Nachtlicht’ tijdens GLOW festival in Eindhoven.

Tessa van Rijn studeerde af in 2017 aan de KABK (Fotografie) met een project over lichtvervuiling. Voor dit project ging ze opzoek naar het donker; de beste methode hiervoor is het vinden van de Melkweg. Een zoektocht dwars door Nederland heeft haar toen bij de Boschplaat op Terschelling gebracht. In het eerste Dark Sky Park van Nederland heeft Tessa haar magische ervaring vertaald naar haar afstudeerproject Darkest Light.

In de komende editie van GLOW festival van 10 t/m 17 november in Eindhoven, presenteert Tessa haar nieuwe werk ‘Nachtlicht’, dat geïnspireerd is op haar afstudeerproject Darkest Light. Om het publiek van meer dan 800.000 mensen bewust te maken van lichtvervuiling, laat ze op een (commercieel) LED scherm van in totaal 173m2, midden in het centrum van Eindhoven, de Melkweg verschijnen.

Based on experiments and scientific studies, I investigate the relationship between mankind, technology and nature. Within these fields, I focus on the influence of mankind on its natural surroundings. Especially for GLOW and in the 'city of light' Eindhoven, I challenged myself to create a light artwork which focussed on the shadow (dark) side of our light behaviour.
Tessa van Rijn

Nachtlicht

Nachtlicht bestaat uit een 4 minuten durende foto-animatie. Het start met een steeds langzamer knipperend, rood SOS noodsignaal (morsecode) dat de hele omgeving verlicht. Als dit signaal stopt en de ogen van de bezoeker aan het donker wennen, verschijnen er sterren op het scherm. Langzaam vult het scherm zich en ontstaan de contouren van de Melkweg die tot in de hemel reikt. Wanneer deze het felste punt heeft bereikt, ontstaat vanuit de horizon een artificieel wit licht. Dit doet de Melkweg verdwijnen en vult het hele scherm/de omgeving met helder wit licht. Dit eindigt na enkele seconden, als het ware met een druk op een knop. Wat resulteert is een donker gebouw.

Details

Datum

10 november 2018 18.30 - 17 november 2018 00.00

Locatie

Lichtinstallaties & projecten op de 5 km route in het centrum van Eindhoven.

Entree

gratis route / tour tickets