NL / EN
       
   
Studium Generale

De activiteiten van het Studium Generale (SG) worden opgezet om de blik van studenten te verruimen en hen in contact te brengen met culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. Tijdens de Studium Generale activiteiten worden alle studenten van de KABK uitgenodigd om over de muren van hun disciplines heen te kijken.

Om zich af te vragen wat zich in de wereld daaromheen afspeelt, om met opvattingen uit andere studierichtingen te worden geconfronteerd. Maar ook om daardoor een kritische blik te ontwikkelen op de eigen discipline en met elkaar in gesprek te gaan. 

Meer informatie over programma en deelname: www.studiumgeneralekabk.nl

 

’t Hart

't Hart organiseert binnen de KABK lezingen, film- en videovoorstellingen en discussies. 't Hart regelt ook kortingen op bijzondere voorstellingen van toneel en opera. Informatie wordt o.a. via de stand van 't Hart in de hal van de Academie aangekondigd. 't Hart organiseert veel in samenwerking met studenten. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, neem dan contact op met Christie van der Haak: hart@kabk.nl.

Activiteiten 't Hart
Christie van der Haak, beeldend kunstenaar en docent schilderen bij de deeltijd afdeling beeldende kunst coördineert en initieert de activiteiten van 't Hart.

Even voorstellen:

Als kunstenaar geniet ik al jaren van veel voorstellingen die ik in het Theater heb gezien, opera, toneel en ballet. Het podium is als een kijkdoos, die alleen al door wisselende belichtingen voortdurend totaal kan veranderen, de decors, kostuums, opvattingen van de regisseur, die een oud verhaal vertaalt naar de hedendaagse tijd en tegelijkertijd laat zien hoe de grote thema’s altijd van belang zijn. Om die reden vind ik het interessant voor studenten van de Academie de kans te krijgen om een voorstelling mee te maken.

Het is ook een oefening in het ontdekken van betekenislagen; Wat heeft de regisseur bedoeld? Hoe zou je het zelf doen als je zo’n voorstelling zou mogen vorm geven.

In de stand van ’t HART, breng ik jullie op de hoogte van nieuwe voorstellingen die te bezoeken zijn. Dat is vaak in Den Haag, maar ook in Amsterdam, Brussel en Antwerpen en 1 of 2 keer per jaar gaan we 3 dagen naar Parijs waar we in de Bastille [het nieuwe operagebouw] alle aspecten van het theater kunnen meemaken.
We zien de repetities van een belangwekkende opera, krijgen gesprekken met de regisseur, belichtingman, zangers of zangeressen, de vormgever van het decor, kostuumafdeling, we bezoeken alle decorafdelingen, schilder, hout- en metaal afdelingen, alle technische mogelijkheden van het theater, een wereld waar je anders nooit terecht komt. Alle studenten die in het verleden zijn meegegaan, vragen iedere keer weer of ze mee mogen gaan. Het is die totale onderdompeling, en de enorme intensiteit die aan zo’n productie vooraf gaat, die het tot zo’n bijzondere ervaring maakt. Daarnaast de hartelijkheid van de medewerkers van de Parijse Opera die hier vrijwillig aan meewerken om het voor ons, een groep Haagse Studenten tot een onvergetelijke ervaring te maken.

Ik ben ervan overtuigd, dat het regelmatig bezoeken van diverse voorstellingen, zoals ook het zien van een film of het lezen van literatuur, het bezoeken van tentoonstellingen, je helpen in je ontwikkeling. Over het algemeen is het heel moeilijk of heel duur aan b.v. kaarten voor een opera te komen, maar omdat we naar een voorgenerale repetitie gaan zien we met een kleine groep de hele voorstelling voor betrekkelijk weinig geld.

Tot ziens bij 't HART, 
Christie van der Haak

Contact en Info: 
Christie van der Haak
christievanderhaak@yahoo.com 
070 354 59 80 / 06 444 00 731