NL / EN
       
   
Film and Photographic Studies (MaFPS)

Film and Photographic Studies – een specialisatie van de MA Media Studies – is een voor Nederland unieke opleiding die wetenschap en kunst integreert. Het masterprogramma is een initiatief van het Instituut voor Culturele Disciplines, de opleiding Kunstgeschiedenis en het Prentenkabinet van de Universiteit Leiden en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

We moedigen een hoge mate van interdisciplinair denken aan, zoals blijkt uit de nauwe samenwerking met de Afdeling Kunstgeschiedenis en andere afdelingen van de Universiteit Leiden zoals het Prentenkabinet / Afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De verschillende cursussen worden aangeboden in de vorm van hoor- en werkcolleges, seminars en excursies en door middel van zelfstudie, gebaseerd op specifieke teksten, fotografische objecten, (historische) fotografische bronnen en films, en diepgaande analyse van de geschiedenis en de kritiek van de fotografie, film en video.


Inleiding
Film en fotografie zijn op dit moment van groot belang. Het Amsterdamse Filmmuseum heeft in de loop van haar zestigjarig bestaan een reputatie opgebouwd met een aansprekend en gedurfd programma. Diverse fotografiemusea zijn te vinden in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Daarnaast verschijnen artikelen over fotografie regelmatig in kunstpagina's van toonaangevende kranten. Kunstmusea en universitaire bibliotheken besteden steeds meer aandacht aan eigen fotocollecties. Bovendien herbergt de Leidse Universiteitsbibliotheek een van de oudste en meest complete fotocollecties van ons land.
Als gevolg van deze toenemende belangstelling is er een groeiende behoefte aan goed opgeleide mensen met specialistische kennis van dit gebied. Professionals die film en fotografie kunnen benaderen en analyseren, zowel als onafhankelijke media als in relatie tot andere disciplines. De masterspecialisatie Film and Photographic Studies aan de Universiteit Leiden is het enige programma dat zich zo specifiek richt op film en fotografie met behoud van een interdisciplinaire benadering, alsmede het verschaffen van academische (intellectuele) vaardigheden.

Aandachtsgebieden
De masterspecialisatie in Film and Photographic Studies is bedoeld om je te voorzien van een brede wetenschappelijke en maatschappelijke oriëntatie op film en fotografie en van inzicht in het doen van onderzoek met betrekking tot de fotografische praktijk en de filmgeschiedenis.
Bijzondere aandachtsgebieden zijn:
• interdisciplinaire methoden in de academische studie van film en fotografie;
• theorieën van film, fotografie en video;
• de betekenis van film en fotografie als een communicatiemiddel en massamedium met specifieke onderliggende strategieën;
• de verbindingen tussen film, fotografie, video, visuele cultuur en andere vormen van beeldende kunst;
• de presentatievormen van film en fotografie (tentoonstellingen, internet, publicaties, recensies, enz.);
• film en fotografische praktijk als onderzoek;
• strategieën op het gebied van het verzamelen, behoud en beheer.
Als gevolg van de toenemende belangstelling voor film en fotografie en de groeiende rol van film en fotografie in de samenleving, groeit de omgeving waarin film en fotografie onderzocht kan worden. Recente ontwikkelingen zoals digitale fotografie en nieuwe media worden dan ook behandeld in het programma.


Meer informatie?
Hbo-studenten moeten in alle gevallen een toelatingstest doen en/of een pre-masterprogramma (60 ects) volgen. Als je tot deze MA bent toegelaten, word je Leids student en volg je onderwijs aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Leidse universiteit. Het onderwijs wordt in het Engels gegeven.
Neem voor meer informatie contact op met studiecoördinator Dr. Berry Dongelmans: b.p.m.dongelmans@hum.leidenuniv.nl
(0031) (0)71 527 21 09