NL / EN
 
       
   
Alumnae Anna Klevan en Tereza Ruller in 'Open Media Art' project & expo van Beeld en Geluid
17 maart - 14 mei 2017 | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Extern Alumni

Expo met vier nieuwe werken van vijf jonge makers, geïnspireerd door materiaal uit het archief van Beeld en Geluid.

OPEN MEDIA ART

In het voorjaar van 2016 startte Beeld en Geluid in samenwerking met Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie het project Open Media Art. Na een open oproep kregen vijf jonge makers o.a. onze alumnae Anna Klevan (Fotografie) en Tereza Ruller (Grafisch Ontwerpen) de opdracht om binnen een talentontwikkelingstraject nieuwe hedendaagse verhalen te maken op basis van de collectie van Beeld en Geluid.

Deze collectie is openbaar toegankelijk voor creatief hergebruik via het platform openbeelden.nl. Het project laat de makers op zoek gaan naar innovatieve, interdisciplinaire concepten die de creatieve waarde van erfgoedcollecties versterken. Tijdens het traject zijn de makers ondersteund door zowel specialisten van Beeld en Geluid als door externe experts op het gebied van (online) mediacultuur. Het proces van de individuele makers is vastgelegd op www.openmediaart.nl, om zo meer inzicht te geven in de ontwerpkeuzes van de makers.

Werken van alumnae Anna Klevan en Tereza Ruller:

0800-SUNSETS, Anna Klevan
Naar aanleiding van een vondst in het geluidsarchief onderzocht Anna andere manieren van het vastleggen van een visueel cliché: de zonsondergang. Door een foto te maken kunnen we onze getuigenis makkelijk en snel delen: ‘ik was hier, ik zag dit’. Door de oneindige stroom aan zonsondergangfoto's vroeg Anna zich af: Wat als we ons uitzicht op de zonsondergang delen door woorden en onze stem te gebruiken in plaats van megapixels?

Kies je herinnering, Tereza Ruller
Tijdens een Nederlandse integratiecursus raakte de Tsjechische Tereza gefascineerd door het archief van Beeld en Geluid. Ze vond in het archief speciale momenten die persoonlijk zijn, maar ook verwijzen naar een nationale identiteit. In Kies je herinnering kun je je eigen herinneringen verbinden aan het collectieve mediageheugen van het archief. Op basis van je eigen keuzes komt er een video tot stand, opgebouwd uit het archief van Beeld en Geluid.

Alle werken zijn vanaf 17 maart tot en met 14 mei te zien in de expositie Open Media Art: Nieuwe Verhalen uit het archief in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

www.beeldengeluid.nl

Foto: Open Media Art - De vijf kunstenaars © Beeld en Geluid


WORKSHOP

Op 31 maart 2017 nodigt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid kunstacademiestudenten uit om archiefmateriaal her te gebruiken in een workshop GIF’jes maken. Animator en illustrator Janneke Meekes zal de workshop leiden.

Zou je het een uitdaging vinden om met archiefmateriaal aan de slag te gaan?
Geef je dan op voor de GIF-a-thon workshop. Aanmelden kan tot 24 maart 2017. 
Nieuws categorieën

Exposities

Interieurarchitectuur

Tentoonstelling 'HedenHaags' met werk van KABK studenten
25 augustus t/m 8 oktober 2017 | De Mesdag Collectie, Den Haag

KABK

Graduation Festival 2017
Gefeliciteerd aan alle afstudeerders!

Fotografie

KABK Photography at Arles | Collaboration with FOAM and ECAL
3-9 July 2017 | Les Rencontres de la photographie, Arles

Grafisch Ontwerpen

Tentoonstelling ‘Declaring Reason. Studenten Grafisch Ontwerpen KABK ontcijferen politieke boeken’
3 juni t/m 24 september 2017 | Museum Meermanno, Den Haag

 
Twitter

YouTube

Live stream