NL / EN
 
       
   
Tentoonstelling over het werk van ontwerper Karel Martens
6 maart - 2 april 2015

Type and Media (ma) Past event

Van 6 maart t/m 2 april is op de KABK een tentoonstelling te zien van het werk van ontwerper Karel Martens. Martens (Mook en Middelaar, 1939) ontving in 2012 de Gerrit Noordzij-prijs voor typografie en letterontwerp.

Deze tentoonstelling is een onderdeel van die prijs. Martens’ werkpraktijk is veelzijdig en bestaat uit ontwerpen en lesgeven. Hij gaf talloze boeken vorm voor uitgeverij SUN en ontwerpt het architectuurtijdschrift OASE, in samenwerking met (oud)studenten. Hij ontwerpt postzegels en munten, (typo)grafische toevoegingen aan gebouwen en doet experimenten in druk (monoprints). Hij geeft sinds 1977 les, eerst aan ArtEZ, en later aan prestigieuze ontwerp-opleidingen als de Jan van Eyck Academie en Yale University School of Art in New Haven (VS). Martens stichtte de Werkplaats Typografie, een masteropleiding typografie in Arnhem. De bezoeker waant zich in Martens’ studio, door de bijeengebrachte verzameling objecten, vrij werk en foto’s gecombineerd met werk in opdracht. In de tentoonstelling is ook een aantal monoprints van Martens opgenomen. Centraal staan Martens’ gezichtsbepalende ontwerpen van het architectuurtijdschrift Oase. De tentoonstelling is vormgegeven in samenwerking met de studenten TypeMedia van de KABK.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is t/m 2 april 2015 in de KABK Galerie te zien.

maandag t/m donderdag 10.00-21.00
vrijdag 10.00-19.00
zaterdag 10.00-17.00

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Reprint Karel Martens, in samenwerking met Roma Publications. De publicatie is te koop in de bibliotheek van de KABK en via www.romapublications.org. De verkoopprijs is €25,-

Seminar

Op zaterdag 7 maart 2015 vindt het Gerrit Noordzij-seminar plaats op de KABK, waarin het werk van Karel Martens door een aantal vakgenoten wordt belicht. Acht sprekers uit de internationale wereld van de typografie vertellen hun verhaal over Martens’ werk, de voertaal is Engels.

Datum en tijd: Zaterdag 7 maart, 13.00-18.00 uur

Gerrit Noordzijprijs 2015

De Gerrit Noordzijprijs is een initiatief van de masteropleiding Type & Media van de KABK, georganiseerd in samenwerking met Museum Meermanno | Huis van het Boek in Den Haag, onder auspiciën van de dr. P.A. Tiele-Stichting.

Cyrus Highsmith

Ontwerper Cyrus Highsmith (1973, Providence, Rhode Island, VS) ontvangt de Gerrit Noordzij- prijs 2015 op vrijdag 6 maart 2015 op de KABK uit handen van de laureaat van 2012, Karel Martens. De prijs wordt eens per drie jaar toegekend, en bestaat uit een tentoonstelling, een publicatie en een seminar om de achtergronden van het vak te delen met studenten en vakgenoten. De Gerrit Noordzij-prijs werd achtereenvolgens uitgereikt aan Gerrit Noordzij, Fred Smeijers, Erik Spiekermann, Tobias Frere-Jones, Wim Crouwel en Karel Martens.

De prijsuitreiking en de tentoonstelling worden in 2015 ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Jurriaanse Stichting en het Frederik Mullerfonds.

Adres:

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten,
Prinsessegracht 4, Den Haag (www.kabk.nl) (vlakbij Den Haag CS). 
Nieuws categorie├źn

Events

KABK

Aangepaste openingstijden tijdens de zomervakantie
13 juli - 25 augustus 2017

KABK

Start van Double Degree-programma in samenwerking met de Universiteit Leiden

KABK

Uitbreiding Masteraanbod
+ start Double Degree-programma in samenwerking met de Universiteit Leiden

KABK

New Master's programme: Non-Linear Narrative
Applications are open!

Fotografie

Zes KABK Fotografie studenten laten zien wat ondernemerschap voor hen is
Een project in samenwerking met FORUM opinieblad van VNO-NCW

Interieurarchitectuur

Winnaar Jos Brink Oeuvreprijs 2017 Ellie Lust kreeg kunstwerk ontworpen door studente Interieur Architectuur en Meubelontwerpen Zsofia Kollar

 
Twitter

YouTube

Live stream