NL / EN
 
       
   
Thomas Heyer winner of the BNI-award
Two winners BNI-award 2011

Interior Architecture Award

Op 29 september werd door jurylid Gilian Schrofer bekend gemaakt dat de BNI-prijs dit jaar gewonnen is door twee jonge talenten: Thomas Heyer van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Desmond Ninaber van Eijben van de AKV|St. Joost in Breda. Thomas en Desmond zijn aan elkaar gewaagd. Niet alleen hun deskundigheid en talent zorgen voor een gedeelde eerste plaats, ook hun verschillende benadering van de interieurarchitectuur. Dit illustreert het brede spectrum van het vak en dat je als succesvol interieurarchitect van vele markten thuis moet zijn.

Thomas Heyer schrijft:

Tijdens mijn studie heb ik geprobeerd om alle aspecten van het ontwerpvak die mij fascineren te onderzoeken: van (stedenbouwkundige) architectuur tot meubelontwerpen.

De verschillende schaalniveaus en de detaillering daarin spelen een constante sleutelrol binnen mijn ontwerpen en vormden ook de leidraad voor mijn afstudeerproject: het ontwerp van een uitvaartcentrum in Amsterdam.

Schuin tegenover het centraal station van Amsterdam, aan de noordoever van het IJ, ligt Overhoeks: een gebied dat tot enkele jaren geleden eigendom was van Shell. Op dit moment ondergaat het gebied een transformatie die ervoor moet zorgen dat Overhoeks net zo gaat leven als het centrum van de stad.

De oude kantine van Shell in Overhoeks is een laag gebouw in 1973 ontworpen door Arthur Staal. Vanuit het gebouw kijk je uit over het IJ. Aan de andere zijde grenst het aan een klein park, de Tolhuistuin. Dit gebouw heb ik voor mijn afstudeerproject getransformeerd tot een uitvaartcentrum.

Uitvaartcentra liggen vaak buiten het centrum van de stad. We worden liever niet geconfronteerd met de dood tijdens onze dagelijkse praktijken. Maar een uitvaart is één van de belangrijkste rituelen die kennen. Waarom zouden we dat wegstoppen? Het gebouw met aan de ene kant het IJ en de stad (het leven) en de andere kant de Tolhuistuin met zijn monumentale bomen (rust) staat op de perfecte lokatie voor een uitvaartcentrum.

Het gebouw zelf zorgde nog wel voor een paar uitdagingen. Het is namelijk erg karakteristiek voor zijn tijd met een uitgesproken vormtaal. Ik heb de keuze gemaakt om vooral de structuur en de constructie van het gebouw te respecteren en niet zozeer de jaren ’70 stijlelementen.

Routing speelt voor mij een belangrijke rol in het ritueel van het afscheid nemen. Bij dit project is de routing ook het uitgangspunt van mijn ontwerp geworden. Met de tuin, het gebouw en de omgeving als leidraad heb ik twee routings ontworpen: voor een grote en een kleine uitvaart. Deze beginnen en eindigen beide in de Tolhuistuin. Het gebouw zelf is slechts een onderdeel van de routing.

Deze ruimtelijke organisatie was de grootste uitdaging van het project. Het bestaande gebouw is opgebouwd uit verspringende vierkante ruimtes met puntdaken van verschillende groottes. Dit zorgde organisatorisch voor de grootste problemen. Maar door de structuur aan te passen en de bestaande constructie bloot te leggen, is het gelukt om een logisch verhaal van de binnenruimtes te maken waarin de beleving de hoofdrol speelt.

Na het ontwerpen van de routing ontstond de rest van de architectuur vanzelf. Ik heb maar een aantal principe details ontworpen waarmee ik alle ruimtes vormgeef. Deze haken in op de bestaande constructie waardoor constant zichtbaar is hoe het gebouw in elkaar zit. Dit moet samen met de afwezigheid van kleur (op wit na maak ik alleen gebruik van de natuurlijke kleur van de materialen) zorgen voor een heldere beleving die puur is gefocust op het leveren van rustmomenten binnen het ritueel van de uitvaart.

Zie voor meer informatie over de prijs ook de website van bni. 
News categories

Awards

Textile and Fashion

Alumnus David Laport at Paris Fashion Week
Spring/Summer collection 2016

Industrial Design

Alumna Lilian van Daal wins Volvo Design Challenge 2015!!
Congratulations!!

Fine Arts

Alumnus Jonas Raps receives an Honorable Mention
KoMASK Masters Salon 2015

Photography

Our recent Photography graduate Esther Hovers is the winner of StartPoint 2015!
Congratulations!!

Interior Architecture

Congratulations to Kristel ter Steege, winner of the BNI award 2015!!

KABK

KABK alumni supported by the Mondriaan Fund
Young Talent Work Contribution

Photography

Alumnus and Photography teacher Sjoerd Knibbeler and alumnus Maurice van Es among the shortlist of 2015 Paris Photo - Aperture Foundation PhotoBook Awards!
Congratulations!

Photography

Four of our Photography graduates are nominated for the Steenbergen Stipendium!
Congratulations to Esther Hovers, Amber Toorop, Yara Van Der Velden and Majda Vidakovic!

Fine Arts

Four of our Fine Arts alumni nominated for the Royal Award for Modern Painting 2015
Congratulations to Anne Forest, Paul de Jong, Mirthe Klück, Lilian Kreutzberger!

Textile and Fashion

NIKKI DUIJST WINS LICHTING 2015 SUPPORTED BY V&D

Textile and Fashion

Royalcore with Jurgi Persoons, head of our Texile & Fashion department
Interview in Vogue Italia

Textile and Fashion

An interview with Jurgi Persoons, head of the Textile & Fashion department by 1 Granary magazine
'Inspiration can be something that disgusts you'

Fine Arts

Alumnus and former KABK teacher Auke de Vries receives Wilheminaring 2015

KABK

Nominees & Winners of the Royal Academy Awards 2015!

Graphic Design

FIRST and SECOND prize in Chaumont Design Graphique!
International student competition of the 26th edition of the International Poster and Graphic Design Festival

Industrial Design

Alumna Lilian van Daal and guest lecturer Jólan van der Wiel nominated for the Volvo Design Challenge 2015!
Congratulations Lilian and Jólan!!

School for Young Talent

School for Young Talent in top ten best secondary schools

KABK

Part-Time Studies

Photography

Sjoerd Knibbeler wins the Grand Prix du jury Photographie in Hyères
Congratulations!

Industrial Design

Alumna Lilian van Daal winner of the Public Award 'Ontwerp + Innovatieprijs Gelderland'
Congratulations Lilian!!

 
Twitter

YouTube

Live stream