NL / EN
 
       
   
Thomas Heyer winner of the BNI-award
Two winners BNI-award 2011

Interior Architecture Award

Op 29 september werd door jurylid Gilian Schrofer bekend gemaakt dat de BNI-prijs dit jaar gewonnen is door twee jonge talenten: Thomas Heyer van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Desmond Ninaber van Eijben van de AKV|St. Joost in Breda. Thomas en Desmond zijn aan elkaar gewaagd. Niet alleen hun deskundigheid en talent zorgen voor een gedeelde eerste plaats, ook hun verschillende benadering van de interieurarchitectuur. Dit illustreert het brede spectrum van het vak en dat je als succesvol interieurarchitect van vele markten thuis moet zijn.

Thomas Heyer schrijft:

Tijdens mijn studie heb ik geprobeerd om alle aspecten van het ontwerpvak die mij fascineren te onderzoeken: van (stedenbouwkundige) architectuur tot meubelontwerpen.

De verschillende schaalniveaus en de detaillering daarin spelen een constante sleutelrol binnen mijn ontwerpen en vormden ook de leidraad voor mijn afstudeerproject: het ontwerp van een uitvaartcentrum in Amsterdam.

Schuin tegenover het centraal station van Amsterdam, aan de noordoever van het IJ, ligt Overhoeks: een gebied dat tot enkele jaren geleden eigendom was van Shell. Op dit moment ondergaat het gebied een transformatie die ervoor moet zorgen dat Overhoeks net zo gaat leven als het centrum van de stad.

De oude kantine van Shell in Overhoeks is een laag gebouw in 1973 ontworpen door Arthur Staal. Vanuit het gebouw kijk je uit over het IJ. Aan de andere zijde grenst het aan een klein park, de Tolhuistuin. Dit gebouw heb ik voor mijn afstudeerproject getransformeerd tot een uitvaartcentrum.

Uitvaartcentra liggen vaak buiten het centrum van de stad. We worden liever niet geconfronteerd met de dood tijdens onze dagelijkse praktijken. Maar een uitvaart is één van de belangrijkste rituelen die kennen. Waarom zouden we dat wegstoppen? Het gebouw met aan de ene kant het IJ en de stad (het leven) en de andere kant de Tolhuistuin met zijn monumentale bomen (rust) staat op de perfecte lokatie voor een uitvaartcentrum.

Het gebouw zelf zorgde nog wel voor een paar uitdagingen. Het is namelijk erg karakteristiek voor zijn tijd met een uitgesproken vormtaal. Ik heb de keuze gemaakt om vooral de structuur en de constructie van het gebouw te respecteren en niet zozeer de jaren ’70 stijlelementen.

Routing speelt voor mij een belangrijke rol in het ritueel van het afscheid nemen. Bij dit project is de routing ook het uitgangspunt van mijn ontwerp geworden. Met de tuin, het gebouw en de omgeving als leidraad heb ik twee routings ontworpen: voor een grote en een kleine uitvaart. Deze beginnen en eindigen beide in de Tolhuistuin. Het gebouw zelf is slechts een onderdeel van de routing.

Deze ruimtelijke organisatie was de grootste uitdaging van het project. Het bestaande gebouw is opgebouwd uit verspringende vierkante ruimtes met puntdaken van verschillende groottes. Dit zorgde organisatorisch voor de grootste problemen. Maar door de structuur aan te passen en de bestaande constructie bloot te leggen, is het gelukt om een logisch verhaal van de binnenruimtes te maken waarin de beleving de hoofdrol speelt.

Na het ontwerpen van de routing ontstond de rest van de architectuur vanzelf. Ik heb maar een aantal principe details ontworpen waarmee ik alle ruimtes vormgeef. Deze haken in op de bestaande constructie waardoor constant zichtbaar is hoe het gebouw in elkaar zit. Dit moet samen met de afwezigheid van kleur (op wit na maak ik alleen gebruik van de natuurlijke kleur van de materialen) zorgen voor een heldere beleving die puur is gefocust op het leveren van rustmomenten binnen het ritueel van de uitvaart.

Zie voor meer informatie over de prijs ook de website van bni. 
News categories

Awards

Photography

KABK Photography graduate Eline Benjaminsen one of the five nominees Steenbergen Stipendium 2017!

KABK

Winners of the Royal Academy Awards announced!
GRADUATION FESTIVAL 2017

Graphic Design

Alumnus Graphic Design Gilles de Brock and tutor Ruben Pater winners ADCN awards 2017
Congratulations!

ArtScience

Falco Pols, winner of the bonn hoeren - sonotopia competition 2017

Fine Arts

Alumna Debbie Young among the winners of the Piket Kunstprijzen!
Congratulations!

 
Twitter

YouTube

Live stream